Dünya tarihinin yenilmesi en zor böceği Kalorifer Böceği, ( Alman Hamam Böceği ) hakkında bilinen yanlış ve doğrular nelerdir?
Düşmanı Tanıyın, Savaşı Kazanın
Niye Her Yerdeler? Nasıl Bu Kadar Hayatta Kalabiliyorlar?
Türkiye’deki bilinen adı ile Kalorifer Böceği yani Alman Hamam Böceği hakkında bilinen en saf gerçek, bu böceğin dünyanın en koşullara adapte olan böceği olduğudur. Neredeyse yenilmez gibidirler. Dayanıklılık üzerine viral efsane olarak anlatılan hikayelerin baş kahramanlarıdırlar.
Bir insanın, yanlışlıkla yediği bu böceğin canlı olarak sindirim sisteminden kurtulduğuna ait hikayelerden, Çernobil nükleer reaktör patlamasın da dahi tek sağ kalan canlı olduğu efsanelerine kadar bu hikayeler çeşitlenir.
Bu hikayelerin ne kadar doğruluk payı olduğu tartışmaktansa, bilim adamlarının kabul ettiği gerçeğe odaklanırsak, evet bu böcekler haşere dünyasının en esnek ve hayatta kalmaya odaklı canlısı olarak bilimsel olarak kabul edilen bir gerçektir.
Peki aslında Kalorifer Böceğini yenilmez, insanlara bu kadar dert yapan nedir?
Temel olarak dört sebep vardır.
1 ) Üreme Kapasiteleri
2) Hemen her şeyi yiyebilmeleri
3) En sevdikleri yiyeceklerin ise insanların yemek artıkları olması
4) Yumurtladıklarında, yumurtalarını uygun kuluçka yerine birkaç gün sonra bırakmaları. Eğer bir kalorifer böceğini öldürmeyi düşünüyorsanız asıl sorunu da bu oluşturur. Ölüm aşamasında eğer dişi ise yumurtaları muhtemelen hala üzerlerinde olacağından, ölüm anını hissettiklerinde yer göz etmeden bu yumurtaları dışarı salacaklardır. Sonrasında bu doğuma hazır 50 yumurtayı da nasıl öldüreceğinizi de hesaplamanız gerekiyor.
Kalorifer Böceğini yani Alman Hamam Böceğini, hamam böcekleri türü içinde en berbat olanı yapan da işte bu sayılardır. Amerikan Hamam Böcekleri, yani daha iri ve koyu kahverengi olan Türkiye’ de karşılaşılan ikinci en büyük hamam böceği sorunu olan bu tür dahi bir sefer de 16-18 yumurta bırakır. Dişileri yumurtladıktan sonra 1-3 saat taşıyıp kuluçka yerine bırakırlar.
Ama Alman Hamam Böceği boyutunun küçüklüğüne rağmen bu sayısı rahatlıkla 3 e katlayabilir. Ve kuluçka yerini buluncaya kadar bedenlerinde 1-3 güne kadar rahatlıkla bu yumurtaları taşırlar.
Üstelik tür olarak boyutça küçük, renklerinden dolayı daha iyi kamufle olan bir türdür. Hızlı hareket eder, çabuk yön değiştirebilir. Ezdiğinizi düşündüğünüzde dahi hareket ettiğini görünce panikletecek kadar da dayanıklıdırlar.
O yüzden hangi tür hamam böceği ile uğraştığınızı bilmek savaşın ilk adımıdır.
Sakın gördüğünüzde muhtemelen çoğu hiçbir yaramayacak sprey böcek ilaçlarını üzerlerine yağdırmayın. Hemen ölmezler. Eğer dişi ve yumurtaları da vücutlarında ise sizi 2-3 dakika oyaladıktan sonra evin bir çatlağına saklanarak ölürken, 50 yavrusunu daha size hayatı cehenneme çevirmek için dışarı salacaklardır.
Peki Kalorifer Böceğinin Evinizde Kuluçka Yerleri Neresidir? Yumurtalarını Nerede Bulabilirsiniz?
Kesin şuradadır diyemeyiz. Nasıl düşündüklerini kesin olarak belirlemek imkansızdır. Ancak yine de ihtiyaçlarına göre sıkı tahminler yapabiliriz.
Üç basit şeye ihtiyaçları var. Yiyecek, Su ve Sığınma.
- Çöpler; istedikleri her şey orada bulunur. Yemek, Nem, Karanlık. Çöpleri mutlaka kapalı tutmak ilk işiniz olacak.
- Damlatan Su Boruları; Su ihtiyaçları için bir iki damla bile damlatan bir su borusu yeterli olacaktır.
- Süpürgelikler, parke altları. Karanlık ve nemli olacaklardır.
- Mutfak Dolaplarının Dipleri. Yiyecek var, karanlık var daha ne olsun.
İlk Savunma Hattı Nedir?
- Temizlik. Evinizde yiyecek kırıntılarına mahal vermeyin. Karanlık köşeler özellikle dahil temizliğe önem verin.
- Eve giriş çıkış yapılan bölgeleri mühürleyin.
- Damlatan su borularını onarın.
- Çöpleri kapalı tutun.
Yok Etmek İçin Silahlar. Ne Doğru ? Ne Değil?
- Öncelikle yapışkan tuzaklar ile türünü ve evinizin nerelerinde daha çok olduklarını tespit edin.
- Gördüğünüz yerde ezmek ilk akla gelen yöntem ise de ezdiğinizde yumurtalarını dışarı fırlatmadığına emin olun. Çünkü çok küçük olduklarından yumurtaları ezerek öldüremezsiniz. Yine de ezeceksiniz. O zaman ezdiğiniz bölgeyi iyice çamaşır suyu ile dezenfekte edin.
- Büyük kalorifer böceğini öldüren zehirler, her zaman yavrularını öldürmeyecektir. Kullandığınız zehrin yavruları da öldürdüğünden emin olun.
- Spreyden ziyade Jel ilaçlama uygulamaları tercih edin. Bu zehri kuluçka bölgesine de taşımasına yardımcı olacaktır. Büyüme regülatörleri yazan maddeler yavruların yumurtadan çıkmalarını engelleyecek uygulamalardır. Bunlar da tercih sebebiniz olacaktır.
- Sayı günden geçe artıyor ise mutlaka uzman ANKA yardımı.
Daha fazlasını mı öğrenmek istiyorsunuz? Diğer makalelerimize bir göz atın!