Bukalemun Nasıl Renk Değiştirir?

Bukalemun Bukalemun Anka İlaçlama

Bukalemunlar Nasıl Renk Değiştirir?

Bukalemunlar kendi vücut ısılarını üretemedikleri için, derilerinin rengini değiştirmesi, uygun vücut ısısını korumanın bir yönü. Soğuk bir bukalemun daha fazla ısı emmek için karar verebilirken, daha sıcak bir bukalemun içlerindeki ısısını yansıtmak için solgunlaşabilir.

Bukalemunlar ayrıca iletişim kurmak için koyu renk grupları kullanır. Erkekler, baskınlıklarını savunmak için parlaklaşır ve agresif karşılaşmalarda karanlık olurlar. Dişiler, derilerinin rengini değiştiren gruplar çiftleşmeye istekli olup olmayacağını anlayabilirler. Bukalemun sahipleri, derilerinin rengine göre evcil hayvanlarının ruh halini gösterirler. Peki bu renkli cenneti nasıl başarıyorlar? Bukalemun derisinin en dış tabakası şeffaftır. Bunun altında, kromatofor adı verilen özelleşmiş hücreler içeren birkaç deri katmanı daha vardır. Her seviyedeki kromatoforlar, farklı türde pigment keseleri ile doldurulur. En derin katman, kahverengi melaninle (insan derisine birçok ton veren aynı pigment) dolu melanoforları içerir. Bu katmanın üzerinde, mavi ve beyaz ışık aralığı mavi bir pigmente sahip iridofor adı verilen bir bağlantı noktası bulunur. Bu hücreler üzerinde, sırasıyla sarı ve kırmızı pigmentler içeren ksantoforlar ve eritoforlar yer alır. 

Normalde, pigmentler hücrelerindeki küçük keselerin içinde kilitlenir. Ancak bir bukalemun vücut kıyafetleri veya ruh halindeki değişikliklerin yaşadığında, sinir sistemi belirli kromatoforlara yüksekliklerini veya büzülmelerini söyler. Bu hücrenin rengi değişir. Derinin tüm katmanlarındaki farklı kromatoforların aktivitelerini değiştirerek, bukalemun çok çeşitli ve desenler üretebilir.

Örneğin, heyecanlı bir bukalemun tüm eritroforlarını tamamen genişleterek altlarındaki diğer şehirleri bloke ederek kırmızıya dönebilir. Öte yandan sakin bir bukalemun, eritroforlarını kasarak ve iridoforlarından yansıyan mavi ışığın bir ölçüsü, bir şekilde büzülmüş sarı ksantofor katmanlarıyla karışmasına izin vererek yeşile dönebilir.

Bu hücre katmanlarıyla bazı bukalemunlar göz kamaştırıcı bir kırmızı, pembe, sarı, mavi, yeşil ve kahverengi dizisi üretebilir. Bu cesur ifadeler, arka plana uyum sağlamaya yardımcı olmayacak, ancak mesajlarını diğer bukalemunlara yüksek sesle ve net bir şekilde iletmelerini sağlar.

Bukalemunun esrarengiz renk değiştirme yeteneği insanları uzun süredir şaşırtıyordu, ancak şimdi kertenkelenin sırrı ortaya çıktı: Yeni bir çalışma bulgusu, bukalemunlar derilerinin içine yerleştirilmiş özel bir hücre katmanını ayarlayarak hızla renk değiştirebilirler.

Araştırmacılar, kalamar ve ahtapot gibi renk değiştiren diğer hayvanların aksine, bukalemunların  cilt hücrelerinde pigment biriktirerek veya dağıtarak renk tonlarını değiştirmediğini buldu. Araştırmacılar, bunun yerine kertenkelelerin, ışığın derilerinden nasıl yansıdığını etkileyen yapısal değişikliklere güvendiklerini söyledi. Sürüngen ve Böcek dünyalarındaki özellikler her zaman bizi şaşırtmaya devam ediyor.



Okunma 525 defa