Neden Böcek Korkumuz Var?

Böcek Korkusu Böcek Korkusu Anka İlaçlama

Enfofobi olarak da adlandırılan böcek fobisi, aşırı veya irrasyonel bir böcek korkusudur. Bu korku, görünüm, aktivite ve hatta çok sayıda böcekle ilişkili iğrenme veya tiksinme sonucu ortaya çıkar. Korkulan bir insektin tepkisi hafif bir rahatsızlıktan aşırı teröre kadar değişebilir.

Yaygın böcek fobileri
Karıncaların korkusu: Myrmecophobia
Suikast korkusu: Skathariphobia
Arılar korkusu: Apipobi
Kırkayak korkusu: Scolopendrphobia
Hamamböceği korkusu: Katsaridaphobia
Kriketlerin korkusu: Ortopatofobi
Sineklerin korkusu: Muscaphobia
Güvelerin korkusu: Mottephobia
Sivrisinek korkusu: Anofelafobi
Eşekarısı korkusu: Spheksophobia

Birçok enfofobi hastaları, piknik gibi dış mekan gezilerinden veya böceklerle temas etme ihtimalinin olduğu durumlardan kaçınmaya çalışırlar. Bu bozukluk, iş, okul ve ilişkiler de dahil olmak üzere yaşamın çeşitli yönlerini etkiler. Böcek fobisi olan bir kişi, irrasyonel davrandıklarının farkındadır, ancak tepkilerini kontrol edememektedirler. İnsanlar Neden Böceklerden Korkuyorlar? Bazı böcekler aslında insan vücudunda yaşıyor ve besleniyor. Sivrisinekler, pire ve keneler dahil olmak üzere böcekler hastalıkları insanlara bulaştırabilir. Onlar beslendikçe, Lyme hastalığı, Q humması, Rocky Mountain benekli ateşi, sıtma ve Afrika uykusu hastalığı gibi ciddi hastalıklara neden olabilecek parazitik protozoaları, bakterileri veya diğer patojenleri aktarabilirler. Böceklerin hastalıklarla ilişkisi bizi böceklere karşı uyandırır ve güvende tutmak için onları önlemek adına bir istek yaratır.

İnsanların böcekleri sevmemesinin bir başka nedeni de nasıl göründüğünden kaynaklanmaktadır. Böcek anatomisi bizim için tamamen yabancıdır, bazı böceklerin insanlardan daha fazla uzantı, göz veya diğer vücut kısımları vardır. Böceklerin hareket şekli de bazı insanlara ürpertici bir his ya da bir şeylerin üzerinde sürünme hissi verebilir. Diğerlerine, böcekler çevresel kontrol duygularına tecavüz ediyorlar. Kişisel alanımızı istila ederler ve hatta kişisel hijyen maddelerini tarayabilirler. Bu istila, güvenlik ve temizlik anlayışımızı üzüyor. Böcekler ayrıca iğrenme veya tiksinti duygularını da uyandırabilir. Bu içgüdüsel cevap kültürel olarak değişir ve bizi hasta eden şeyleri reddetme yönündeki doğal eğilimimiz ile ilgilidir.

Böcek fobisi nedenleri nelerdir?
Böcek fobisinin kesin bir nedeni olmamakla birlikte, insanlar olumsuz bir karşılaşma nedeniyle aşırı bir korku korkusu geliştirebilirler. Birisi arı tarafından sokulursa ya da bir ateş karınca tarafından ısırılırsa, acı veren deneyim bir böceğin varlığına aşırı tepki göstermesine neden olabilir. Böceklerin korkusu, etrafındakilerin davranışlarından da öğrenilmiş bir cevap olabilir. Bir ebeveyne ya da sevdiğine şahit olmuş çocuklar, bir böceğin korkusuyla tepki göstererek böceklere de aynı şekilde tepki verme eğilimindedirler. Kafaya şiddetli bir darbe sonucu gelişen travmatik beyin hasarı geçirenler, bir çeşit fobi geliştirmeye daha yatkındır. Buna ek olarak, depresyon ve madde bağımlılığı sorunları olan kişilerde böcek ya da diğer fobiler de gelişebilir. Bir fobi, bir kimsenin, çok az tehlikenin bulunabileceği ya da hiç bulunmadığı gerçeğine rağmen, kişinin tepki vermesine ve korktukları şeyden kaçınmasına neden olan bir kaygı bozukluğudur. Stres, odaklanmış dikkat gerektiren durumlara cevap vermemizi sağlayan yararlı bir tepkidir. Stres, vücudumuzun potansiyel tehlikeye (havlayan köpek) veya canlandırıcı durumlara (bir roller coaster sürme) karşı doğal tepkisidir. Bu tür durumları yaşarken, sinir sistemimiz adrenalin salınımı için sinyaller gönderir. Bu hormon bedenlerimizi savaşmaya veya kaçmaya hazırlar. Adrenalin, fiziksel aktiviteye hazırlık olarak bu alanlarda oksijen kullanılabilirliğini artırarak, kalbe, akciğerlere ve kaslara kan akışını artırır. Adrenalin, duyumlarımızı da yükseltir ve bizi bir durumun ayrıntılarını daha fazla fark etmemizi sağlar. Amigdala denen beynin bir bölgesi, dövüşü veya uçuş cevabını yönetir. Böcek ve diğer fobileri olanlar, korktukları belirli bir durum ya da nesne ile karşı karşıya kaldıklarında, bu yükseliş halini tecrübe ederler. Bu bozukluk, kişinin fiziksel ve psikolojik aktivitelerini, kişinin söz konusu olmadığı durumlarda bile, korku nesnesine abartılı bir tepki gösterdiği ölçüde etkiler.

Böcek fobisi belirtileri
Böcek fobisi olan bireyler değişik derecelerde kaygı yaşayabilirler. Bazıları hafif tepki gösterirken, diğerleri böcekle karşılaşma korkusu nedeniyle evi terk edemeyebilirler. Bazıları derin bir panik duygusu ya da panik atak olarak ortaya çıkabilen bunalmış hissetme duygusunu yaşar.

Kene, Pire, Tahtakurusu, Tahtakurdu, Alman hamamböceği (kalorifer böceği) Amerikan hamamböceği, Uyuz, Güve, Karınca, Yılan, Akrep, Çıyan, Fare; Un biti, Halı böceği, Karınca, Sinek ve Tüm bahçe zararlıları ile mücadele de en etkili çözüm Profesyonel haşere ilaçlama firmalarından destek almaktır. Anka pest control haşere ilaçlama ve çevre sağlığı hizmetleri olarak İzmir ve çevre illerde 7 gün 24 saat güler yüzlü hizmet, yüzde yüz garanti ve müşteri memnuniyeti ile sizlere hizmet vermekteyiz.

Okunma 7378 defa