Sivrisinek Kimleri Daha Çok Isırıyor? Nasıl Ayırt Edebiliyor?

Sivrisineğin Tercihi Sivrisineğin Tercihi Anka İlaçlama

Sivrisinekler için bazı insanların diğerlerinden daha cazip olduğu bir efsane değil. Pek çok şey sivrisinekleri insanlara çekiyor, Genel olarak sivrisinekler, kokuları ve nefes aldığımız karbon dioksiti takip eder. USDA Tarımsal Araştırmalar Servisi Ulrich R. Bernier ile bir kimyager, insan derisinin verdiği 340 eşsiz kokunun bulunduğunu ve bilim adamlarının sivrisinekler için özellikle neyin cazip olduğunu bulmaya çalıştıklarını bildirdi. En iyi kokular sivrisinekleri insanlardan uzak tutmak için yem olarak kullanılabilir, çünkü bilim insanları da sivrisinek itici oluşturmak için onları gizleyen veya en aza indirgeyen sivrisinek itici ürünlerin nasıl oluşturulacağını bulmaya çalışmaktalar.

Olağandışı cazibelerden biri ise kan türünüz. Birkaç çalışma, sivrisineklerin O tipi kan ihtiva eden insanları tercih ettiğini göstermiştir. Sivrisineklerin farklı kokulara nasıl çekici olabileceğini anlamak kolaydır, fakat bir insanın kan türünü nasıl bilebilirler? Bazı insanlar kan türlerine göre şeker salgılar. Bilim adamları, sivrisineklerin antenlerinde ve kafalarındaki proteinleri, cildimizden çıkan kimyasal işaretlere veya kokuya tutturan proteinleri tespit ettiler. Bu belirteçler vücudumuzun doğal süreçleri tarafından üretilir ve neon tabelaları gibi, sivrisineklerin, kokularının merkezinizin etrafında olduğunu bilmelerine izin verirler. Bazı bilim adamları bazı özelliklerin sivrisinekleri çektiğini ve böylece diğerlerinden daha çok ısırığa maruz kaldığımızı öne sürüyor. En iyi adaylardan bazıları: nefes içindeki karbondioksit miktarı, gebelik, vücut ısısı ve alkol.

Kan tipi belirteçler, belirli bir kan türünün, insanlar tarafından serbest bırakılan kimyasal maddeleridir, O gurubu kan bulunan kişiler diğer kan türlerinden daha fazla belirteç yayarlar. Hamilelik sivrisinek cazibesi açısından başta gelebilir çünkü muhtemelen anneler yüzde 21 daha fazla karbondioksit ve karnın çevresi yaklaşık 1.26 derece Fahrenheit daha sıcak olduğundan amniyon sıvısı sıcaklığından dolayı. Ayrıca bira içip yatmak sivrisinek ısırıklarını arttırır, muhtemelen vücut sıcaklığındaki artış metabolize ederken cilt belirteçleri değiştiğinden açık havada içmek, yazın sizi sivrisineklere karşı cazip kılacaktır. 

 

Okunma 3236 defa