Feromon nedir?

Feromon Feromon Anka İlaçlama

Feromon, erkeğin dişisini kilometrelerce uzaktan bulabilmesini sağlayacak kadar etkindir. Feromonlar böceklerin veya diğer hayvanlardaki diğer bireylerin davranışlarını etkileyen canlıların üretiği kimyasallardır. Feromonlar, vücut dışına salgılanan hormonlar olarak tanımlanabilir. Temel görevleri arasında, eşeyler arasında iletişimi sağlamak, bazı canlılarda eşey organlarının oluşumunu yönlendirmek, sosyal yaşam düzenine sahip canlılarda hiyerarşiyi sağlamak ve özellikle sosyal böceklerde yuva düzenini sağlamak olarak sayılabilir.

Feromanları genellikle rüzgârla toprağa, bitki örtüsüne veya çeşitli öğelere yerleştirilebilirler. Böcekler tarafından kimyasal kullanım biliminde en önde gelen otorite olan Tom Eisner, her böcek türünün hayatında yüz kadar kimyasala dayandığını, yiyecek bulmak için bir araya gelip, besin kaynaklarını değerlendirmek için bir araya geldiğini, , Yumurta bırakma alanlarını koruma ve yırtıcılıktan kaçma. Feromonların kombinasyon veya konsantrasyonlarda sunulması durumunda farklı sinyaller gönderebildiği bulunmuştur. Feromonlar görme veya ses sinyallerinden çeşitli şekillerde farklılık gösterir. Yavaş dolaşırlar, çabucak kaybolmazlar ve uzun menzil boyunca etkili olurlar. Feromon algılaması için ses ve görme reseptörleri gerekli değildir ve feromon yönü düz çizgilerle sınırlı değildir.

Feromonların, erkeklerde yaklaşık 30 mil yol kat ettiği belirtilmiş olan bazı büyük ipekböceği güvelerinde görüldüğü gibi, çiftleşmedeki böceklerin hayatları için uzun zamandan beri önemli olduğu bilinmektedir; kelebeklerin havada birkaç yüz molekül feromonu algılayıp ona cevap vereceği tahmin edilmektedir. Honeybee kolonilerinde, kraliçeler işçi kastları arasında geçen glandüler bir maddeyi (bir feromon) salgılar ve bu salgı neredeyse işçilerin tüm faaliyetlerini koordine eder. Bazı minik parazit arılar parazitleştirdikleri konukların cinsel çekici feromonlarını ya da avını tanımak ve onu takip etmek için evrimleştikleri bilinmektedir. Bazı erkek hamamböceği ve cırcır böcekleri vücutlarından sedüzin adı verilen bir feromon üretir; dişileri kopulasyon sırasında çırpınmış halde bulunur. Bu feromon bir afrodizyaktır. Harvard Üniversitesi'nden Mark K Stowe ve arkadaşları, 1987'de bolas örümceklerinin bazı gece uçan güvelerdeki dişi cinsel çekici feromonlarıyla özdeş feromonlar üretip serbest bıraktıklarını bildirdiler. Bu nedenle, havada feromonun bir süre uzakta izleyen erkek güveleri, dişi güvesi yerine, onlar için bekleyen bir örümcek bulurlar.
 
Böcek kontrolü için feromon kullanımı haşere mücadelesinin bir yöntemidir. Pancar ordu solucanları, Amerika Birleşik Devletleri'nin pamuk üreten bölgelerinde ciddi bir zararlıdır ve 1995 yılında tek başına Teksas'ta milyonlarca dolarlık kayıplara neden olur. 1997'de araştırmacılar, 35 dönümlük pamuk tarlalarını cinsel çekici feromonlarla doldurarak erkek ve dişi pancar ordu-solucanları arasındaki çiftleşme prosedürlerini bozma konusunda başarılı olduklarını bildirdiler. Böyle bir dişi kokusu ile, erkekler dişileri 100 günden fazla sürede bulamadılar. Bazı feromon tuzakları da evler için geliştirildi. Ev sahipleri tarafından Hint Yemek Güveleri (Kiler Kelebeği), yapışkan bir maddeyle kaplı küçük bir kutuda feromonlara çekilir ve bertaraf edilmesi için yakalanır. 
Okunma 3359 defa