Sivrisinek, Karasinek, Tahtakurusu, Bit, Pire, Hamamböceği ve Karıncanın Sırları

Sinek Sinek Anka İlaçlama
Sivrisinek, Karasinek, Tahtakurusu, Bit, Pire, Hamamböceği, Karınca hakkındaki en ilginç özellikler ve bilmediklerinizi içeren bu yazımız, bu zararlıları daha iyi tanımanızı ve mücadelesinde bir adım önde olmanızı sağlıyacaktır. 

SİVRİSİNEK: Sivrisinek dünyadaki diğer hayvanlara kıyasla daha fazla ölüme sebep olabilir. Sivrisinekler sıtma, dang humması, sarı humma ve ensefalit gibi ölümcül hastalıkları da içerebilir. Sivrisinekler ayrıca köpeğiniz için ölümcül olabilecek kalp solucanını da taşırlar. Sivrisinekler, saatte 1 ila 1.5 mil hızında uçuş yapar. Bu hızlı gelebilir, ancak bütün uçan böcekler arasında bir yarış düzenlenmiş olsaydı, hemen hemen her yarışmacı sivrisineğini yenerdi. Bilim adamları bir zamanlar yalnızca erkek sivrisineklerin potansiyel çiftlerinin kanat atışlarını duyabileceğini düşünüyorlardı, ancak yakın tarihli Aedes aegypti sivrisinek araştırmaları dişilerin de sevgililerini dinlediklerini ispatladı. Erkek ve dişi buluştuğunda, vızıltıları aynı hıza senkronize olur. Bir dişinin yumurtalarını bırakması için sadece birkaç santim suya ihtiyaç vardır. Küçük sivrisinek larva kuş banyolarında, çatı oluklarında ve boş arazilerden boşaltılan eski lastiklerde hızla gelişir. Yağmur fırtınasına uğramış su birikintilerinde bazı türler üreyebilir. Sivrisinekleri evinizin çevresinde kontrol altında tutmak istiyorsanız, birkaç günde bir duran suyu boşaltma konusunda dikkatli olmanız gerekir. 

Sivrisinekler holometabola tipi bir başkalaşıma sahiptirler, yani yumurta, larva, pupa ve ergin olmak üzere dört dönem geçirirler. Sivrisineğin hayatının farklı aşamalarını bilmek evinizin çevresinde sivrisineklerin önlenmesine yardımcı olur ve ayrıca onları kullanmaya karar verirseniz ihtiyaçlarınıza göre doğru pestisit seçmenize yardımcı olur. 
Yumurta - Anophelinae türleri yumurtalarını tek tek su yüzeyine bırakırlar, tüm anopheles yumurtaları kayık şeklindedir. Ortada koriyonun yanlara pörtlemesi ile oluşan süzgeç denen kabarcıklar bulunur, bu kabarcıklar hem yumurtanın hava almasını hem de yüzmesini sağlarlar. Birçok sivrisinek türünün yumurtası suyun olmadığı ortamda uzun süre canlılığını koruyabilir, fakat daha çok nemli şartlar tercih edilmektedir.
Larva - Larvalar suda, suyun yüzeyi ile belirli açı yapacak şekilde asılı olarak sifonları ile atmosferdeki havayı kullanırlar.
Pupa - Sivrisineklerde yumurtada embriyonun gelişimi, larva ve pupa dönemlerinin süreleri sıcaklığa bağlıdır, sivrisinek pupaları sucul olup hareketli ve aktiftir, trompet şeklinde bir çift hava borusu ile su yüzeyinde asılı kalırlar.
Yetişkin - İlk üç aşama suda gerçekleşir, ancak yetişkin, aktif bir uçan böcektir. Yalnızca dişi sivrisinek ısırır ve insanların veya diğer hayvanların kanlarından beslenir. Kan sütü alındıktan sonra dişi sivrisinek yumurtaları doğrudan suyun, toprağın yakınında ya da bazı bitki tabanında su ile doldurabilecek yerlere koyar. Yumurtalar birkaç ay boyunca kuru koşullarda hayatta kalabilirler.
Yumurtalar suyun altına sızar ve bir sivrisinek larva ya da "kıvrılma" ortaya çıkar. Kuluçka için geçen süre, su sıcaklığına, yiyecek ve sivrisinek türüne bağlıdır. Larvalar suyun içinde yaşar, beslenir ve bir pupa ya da "bardak" olarak adlandırılan yaşam döngüsünün üçüncü aşamasına doğru gelişir. Pupa da suda yaşar, ancak artık beslenmez. Sonunda sivrisinek, pupal evrede haftada iki gün sonra pupal durumda ortaya çıkar. Yaşam döngüsü genellikle iki hafta sürüyor, ancak koşullara bağlı olarak, 4 günden bir aya kadar değişebilir. Yetişkin sivrisineği, suyun yüzeyine çıkmakta ve yaşam döngüsüne başlamaya hazır olarak uçmaktadır. Ergin olduktan iki gün sonra sivrisinekler cinsel olgunluğa ulaşırlar. Erkek sivrisinekler çiftleşme öncesi sürü halinde flört uçuşu yaparlar, flört uçuşu yapan erkek sürüsünün içerisine bir dişi girmek suretiyle çiftleşme gerçekleşir. Çoğu sivrisinek türü yumurta geliştirmek için omurgalıların kanından sağlıyacakları  büyük miktardaki protein kaynağına ihtiyaç duyarlar, bu yüzden kan emmek zorundadırlar. 

Sivrisinek ilaçlaması hem larva hem de ergin döneme yönelik olarak yapılmaktadır, Etkin bir sivrisinek mücadelesi için mücadeleye bu bölgelerde larva mücadelesi ile başlanmalı ve daha sonrada belirli aralıklarla devam edilmelidir. Başarılı bir larva mücadelesi sivrisinekleri ergin hale gelmeden yok edecek ve ergin mücadelesini büyük oranda kolaylaştıracaktır. Larvisit uygulamalarında hedef, sivrisineklerin yoğun olarak bulunduğu üreme alanlarıdır. Erginlere yönelik kimyasal mücadele, dinlenme yerlerindeki ve uçan erginlere karşı yapılan insektisit püskürtmeleri ile konut içi ve çevresinde yapılan kalıcı uygulamaları içermekte ve buna alan spreylemesi adı verilmektedir. Bu soğuk ve sıcak sisleme şeklinde yapılmaktadır. Alan spreylemesi hedef canlının aktif olduğu saatlerde ve faal olduğu alanlarda yapılan uygulamaları kapsamaktadır. Soğuk sislemede seyreltici olarak su kullanılır. ULV veya soğuk sisleme, su ile ilacın karışımından elde edilen konsantrasyonun 25-30 mikron büyüklüğündeki damlacıklar halinde düşük bir hacime uygulanmasıdır. Sıcak sisleme ise petrol türevleri ile ilaç karışımından elde edilen konsantrasyonun dumanlama şeklinde geniş bir hacime uygulanmasıdır. Sivrisinekler için kapı ve pencerelerde sineklik olması, Fan ve klima gibi cihazların kullanılması, Uzaklaştırıcı krem ve losyonların kullanılması kişisel kontrol tedbirlerinden sadece birkaçıdır. Anka Haşere İlaçlama olarak haftanın her günü ve her saati destek ve bilgi alabileceğiniz bir kurumsal firma olarak sorun ve sorumluluklarınızı üstlenmekteyiz.

KARASİNEK: İlk olarak, bir kara sinek ömrü yaklaşık üç hafta, ve ısıran dişidir. Öyleyse niçin Mayıs ayının ortasından Haziran sonu ve hatta Temmuz Ağustos ayına kadar sinirlerimizi bozabiliyorlar. Karasineklerle ilgili yapılan çalışmalar göstermiştir ki bu sineklerin pis atıklarla, pis beslenme alışkanlıkları yüzünden vücutlarının gerek iç yapısında, gerek dış yapısında patojen mikro organizmalardan, virüsler, bakteriler ve protozoaları barındırdıkları saptanmıştır. Karasinek gündüz hareketli, gece ise dinlenme durumundadırlar. Bu sebeple karasinek ilaçlaması gündüz saatlerinde yapılmalıdır. Gece yapılacak ilaçlama yeterli etkiyi sağlayamaz. Karasineklerin üreme alanları, açık bidonlar, konteynırlar, logarlar ve diğer bütün atıkların toplanma yerleridir. Karasinek mücadelesinde kullanılacak ilaçların farklı etkili madde grubundan ilaçlar olmasına özen gösterilerek dayanıklılığın ortaya çıkmasına engel olunmalıdır. 

Bir gün içinde, ev sinek yumurtaları, kurtçuklar olarak da bilinen larvalara açılır. Çukurlar, üç ila beş gün boyunca yumurta döşeme alanından beslenen bacaksuz, beyaz böceklerdir. Bu süre zarfında, kurtçuklar birkaç kez moltlar. Daha sonra pupa yapmak için karanlık bir yer seçerler. Sinek pupaları kelebek kokonlarıyla benzerlik gösterirler; sert, kahverengi kabukları, aktif olmayan gelişmekte olan sinekleri korur. Üç ila altı gün boyunca, pupa bacakları ve kanatları geliştirir ve sonuçta tam yetiştirilen ev sinekleri olarak ortaya çıkar. Sineklerin sırası (Diptera) çok daha eski olmasına rağmen, gerçek ev sineklerinin Senyosoyik dönemin başında evrimleştiğine inanılıyor. Onların güneydeki Palearktik bölgede, özellikle Ortadoğu'da ortaya çıktığı düşünülmektedir. İnsanlarla yakın ve komensal ilişkileri nedeniyle muhtemelen dünyadaki dağılımlarını insanlarla birlikte göç ettirmekle borçludurlar. Ev sinekleri, tüm ev sineklerinde en yaygın olanıdır ve insanların yaşadığı tüm sineklerin yaklaşık % 91'ini ve dünyanın her yerinde bulunan en yaygın böceklerden biridir. Karasinek ilaçlaması profesyonel böcek ilaçlama firmaları tarafından kaynağına inilerek yapılırsa daha etkili olmaktadır.

TAHTAKURUSU: Neye bakacağını bilmek, tahtakurusu tanımlama ve kontrol etmenin ilk adımıdır. Tahtakurusu gibi görünen pek çok böcek var, dolayısıyla doğru bir tanımlama mevcut böcek için maliyetli ilaçlamadan kaçınmak için kritik ilk adımdır. Tahtakurusu böcekleri binlerce yıldır insan parazitleri olarak bilinir. 1940'ların başlarındaki bir noktada, gelişmiş dünyada çoğunlukla yok edildi, ancak muhtemelen pestisit direnci, etkin pestisitler üzerindeki hükümet yasakları ve uluslararası seyahat nedeniyle 1995'ten beri yaygınlık kazandı. İnsan habitatlarının istilası artmaya başlandığından tahtakurusu böcek ısırıkları ve ilgili koşullar da yükselişte. Ev tahtakurusu bütün dünyada insanlara saldıran en önemli parazit böceklerinden birisi olup 5 mm boyunda vücudu yassı, uzunca oval açık veya koyu kırmızımsı kahve renkte bir böcektir. Geceleri hareket eder, Gündüzleri çatlak ve yarıklarda, tahta aralarında, halıların, resim çerçevelerinin ve karyolaların altları, yatakların alt taraflarının dikiş araları ve buna benzer ışık almayan yerler ile karanlık gizli yerlerde saklanırlar. Tahtakurusu gece insanlar yattıktan sonra faaliyete geçerek saklandıkları yerlerden çıkarak onların kanlarını emerler. Eğer rahatsız edilmezler ise bir defada kendi ağırlığının iki katı kadar kan emerler. Beslenmeden bir yıl  kadar hayatlarını devam ettirebilen tahtakurusu, ilaçlaması en zor ilaçlamalardandır, mücadelesi kesinlikle böcek ilaçlama firmaları tarafından yapılmalıdır. 

Tahtakurusu ilaçlaması yaptırmaya karar verdiğiniz zaman seçeceğiniz firmadan garanti istemeyi unutmayın, tek ilaçlama ile kesin kurtulamıyacağınız bu zararlı ile mücadelede doğru ilaçlama firmasını seçmek yapabileceğiniz en önemli adımdır. Her uygulama için ayrı ücret alınmasına izin verilmemeli tam garanti istenmelidir.

BİT : İnsanların baş, vücut ve kasık bölgelerine yerleşen üç bit türü vardır, yerleştikleri yerlerde yaptıkları en belirgin belirti kaşıntıdır. Bitler gece gündüz karanlık aydınlık ayırt etmeden gün içinde üç beş kez kan emerler, bitlerle mücadelede insektisit içeren ilaçlar haricen uygulanmalı ve bir hafta sonra tekrarlanmalıdır. Bitlerde, yumurta (sirke), nimf (yavşak) ve ergin dönemleri bulunmaktadır. Ağız yapıları sokucu ve emicidir. 

PİRE : Pireler tam metamorfoz geçirirler.Aşamaları, yumurta, larva, pupal ve erişkindir. Çevrim uzunluğu birkaç haftadan birkaç aya kadar değişir ve büyük oranda çevresel koşullara bağlıdır. Pirelerde yumurtlama dişinin yaşamının son birkaç gününde gerçekleşir. Bazı diğer parazitlerin yumurtalarının aksine, pire yumurtaları yapışkan değildir ve genellikle döşendikten sonra yere düşer. Pire yumurtaları bir ila 12 gün içinde larvalara açılır, larva yaklaşık 3 ila 5.2 mm uzunluğundadır ve yarı saydam beyaz renktedir. Larva safhası dört ila 18 gün sürer, bundan sonra larvalar ipek kozaları döndürür ve pupa safhaya girerler. Pupa evre üç gün içinde tamamlanabilir. Pireler evcil hayvanlar ile eve taşınabilirler. Köpek sahiplerine köpeklerinin büyümesinde ve köpek eğitiminde en büyük sıkıntıyı bu küçük canlılar verir. Pire ev sahibinden, konakçısından bir kez uzaklaşıldığında, zeminde, halıda, evde beslenen hayvan yatak takımlarında veya korunan yerlerde ve mobilyalarda çatlaklar gibi gölgeli yerleri ararlar. Pire larva sağkalımı nispi nem ve sıcaklıklara bağlıdır. Dehidratasyon, pire larva için ölümcül olduğu için bağıl nem oranının % 45-50'den az veya 95 dereceden daha fazla olan toprak sıcaklıklarından sağ kalamayacaklardır. Bununla birlikte, açık larva serin, gölgeli alanlarda hayatta kalırsa ve tarama alanlarında çok iyi sonuç verirse. Uygun nem ve sıcaklık ortamlarında pireler yıl boyunca gelişir. Pire larvalarının  gözleri ve ayakları yoktur. Vücutları kurtçuk benzeri ve beyazımsıdır, ancak larvalar yetişkin pireler tarafından atılmış dışkılar üzerine beslenirken gittikçe daha koyu renkte döner. Dışkıların dışında larvalar, yiyecek parçacıkları, ölü cilt, ölü böcekler ve tüyler gibi çeşitli organik maddeleri besleyecektir. Pire larvaları, yetişkin pirelerden farklı olarak doğrudan ev sahibinden kan almayı kabul etmez. Pirenin larva safhası yaklaşık 4-18 gün içinde tamamlanır. Pirelerdeki larva kontrolünde genellikle larvaların kurutulmasına neden olan böcek büyüme düzenleyicileri ve toz formülasyonlarının uzaklaştırılması için vakum kullanılmaktadır. Yetişkin pireler, pupa aşamasından çıktıklarında yiyecek aramaya başlarlar. Pireler atlama yetenekleri nedeniyle dikkat çekerken, uygun bir ev sahibi bulunduğu zaman kalacaklardır. Dişiler, ilk yemden 48 saat sonra yumurta dökmeye başlar ve böylece yaşam döngüsünü yeniden başlatır. Soğuk ortamlar kuluçka öncesi yumurta atılmasına neden olur. % 45'in altındaki nem, larvaları öldürür. Pupa evresindeki pireler, sıcaklık ve yüksek nem varlığında yetişkinler haline gelecektir.

Siphonaptera takımı içerisinde yer alan pirelerin 2000'den fazla türü bulunmaktadır. Üçüncü çift bacakları sıçramaya elverişlidir, pireler kan emeceği zaman  hortumunu ileri doğru uzatır, abdomenini yükseltir ve hortumunu deriye sokar ve arka bacaklarını havaya kaldırırlar. Çoğu zaman çifleşme konukçu üzerinde olur, bir pire düz bir sıçrayışta 33cm ve dik olarak 20cm yol kat ederler. Pire ilaçlaması haşere ilaçlama firmaları tarafından yapılmalı ve uygun cihazlar ile 2 uygulama 3 gün arayla gerçekleşmelidir. 

HAMAMBÖCEĞİ : Hamamböcekleri, termitleri de içeren Blattodea düzenindeki böceklerdir. 4.600'ün üzerinde yaklaşık 30 hamamböceği türü insan yaşam alanlarıyla ilişkilendirilmiştir. Yaklaşık dört tür zararlı olarak iyi bilinmektedir. Hamamböcekleri, yaklaşık 320 milyon yıl önce Karbonifer dönemine kadar uzanan eski bir gruptur. Yaygın ve dayanıklı böceklerdir ve Arctic soğuktan tropik sıcaklığa kadar geniş bir çevre yelpazesine tolerans gösterebilirler. Tropik hamamböcekleri genellikle ılıman türlerden daha büyüktür ve popüler inancın aksine, Karbonifer Arşimil Cris ve Permiyen Apthoroblattina gibi soyu tükenen hamamböceği akrabaları ve 'roachoidler' en büyük modern tür kadar büyük değildi. Sokulgan Alman hamamböceği gibi bazı türlerin ortak barınak, sosyal bağımlılık, bilgi transferi ve akrabalık tanımayı içeren ayrıntılı bir sosyal yapısı vardır. Hamamböcekleri klasik antik çağlardan beri insanlık kültüründe ortaya çıktı. Türlerin büyük çoğunluğu zararlı olmasına ve dünya genelinde çok çeşitli habitatlarda yaşamalarına rağmen, popüler olarak kirli zararlılar olarak tasvir edilmektedirler.

Yurdumuzun hemen her yöresinde bulunmakla birlikte, marmara, orta, batı ve güney anadolu bölgelerindeki büyük şehirlerde daha yaygın olarak görülmekte ve problemler oluşturmaktadırlar. Yumurta bırakmaları gizli ve sıcak yerlere adeta düşürme şeklindedir. Eğer yumurta paketleri serin olan yerlere bırakılmışsa bu takdirde kışı diyapoz halinde geçirerek ertesi ilkbaharda açılmaktadırlar. Dişiler ergin hale geçtikten 2-3 hafta sonra yumurta paketlerini bırakmaya başlamakta, yumurta koyma 1-2 hafta sürmektedir. Gündüz yapılacak inceleme çoğu kez popülasyonu hakkında fikir vermekten uzak kalır. Hamamböcekleri daha çok geceleri hareket halindedir. Hamamböcekleri genellikle omzizotomatiktir; Örneğin, Amerikan hamamböceği (Periplaneta americana), ekmek, meyve, deri, kitap bağlamaları, kağıt, tutkal, cilt pulları, saç, ölü böcekler ve kirli kıyafetler gibi çok çeşitli gıda maddelerini besler.

Genel olarak hamamböceklerinin ergin ve nimflerinin saklandığı yerler, duvarlardaki çatlak ve yarıklar, mutfaktaki çekmeceler, dolap içleri, fırın ve buzdolabı motor bölümlerinin iç kısmı veya altları, özellikle sıcak su borularının ışık görmeyen arka tarfları, mutfakta bulunan sandalye, masa, bulaşık makinalarının alt kısımlarıdır. Önemli olan husus, her tarafın özellikle de bunların saklandığı yerlerin doğru ilaç ve uygulamalar ile ilaçlanmasıdır. En çok görülen 3 tür olan, amerikan hamamböceği, alman hamamböceği, oryantal hamamböceği için ilaçlama yöntemleri birbirinden farklıdır. Mevcut hamamböceğini tespit etmeden yapılan böcek ilaçlama tamamen mevcut böceğin çoğalmasına yada ilaçlara direnç göstermesine sebebiyet verebilir. Anka böcek ilaçlama ücretsiz keşif sunmakta ve ilaçlama öncesi sonrası sizi bilgilendirmekte yaşam alanınız için uygun izolasyonlar hakkında da bilgi vermektedir. Garantili ve kaliteli ilaçlama için izmir ve çevre illerde 7 gün 24 saat hizmet vermekteyiz.

KARINCA : Tüm dünyada 12000'den fazla karınca türü vardır, bir karınca, kendi vücut ağırlığının 20 katını kaldırabilir. Karıncaların kulakları yoktur, karıncalar, ayaklarının üzerinden yere titreşim hissettirerek duyar. Karıncaların akciğerleri yoktur. Oksijen vücudun her yerindeki küçük deliklerden girer ve aynı deliklerden karbon dioksit oluşur. Koloninin kraliçesi öldüğünde, koloni ancak birkaç ay hayatta kalabilir. Kraliçe nadiren değiştirilir ve işçiler çoğalamazlar. Bir kolonide üç çeşit karıncalar vardır: Kraliçe, dişi işçiler ve erkekler. Karınca kolonileri, kraliçeyi koruyan, koloniyi savunan, yiyecek toplayan veya öldüren ve yiyecek arayan ve düşman kolonilerine saldıran asker karıncalarına sahipler. Başka bir karınca kolonisini yenerse, yenilmiş karınca kolonisinin yumurtalarını alırlar. Yumurtalar kapıldığında, yeni karıncalar koloni için "köle" karıncasına dönüşür. Koloninin bazı işleri arasında yumurta ve bebeklerin bakımı, koloni için yemek toplanması ve antilops veya höyüklerin inşası sayılabilir. 

Karıncaların iğnelerinde bulunan zehirleri formik asit içermektedir. Bu sebeple, bazı karınca türlerinin sokmaları ağrılıdır ve alerjiye yol açabilirler. Bu sebeple dikkatli olunmalıdır, Karıncalarla mücadelede izledikleri yollara kalıcı ve etki süresi uzun olan kontak etkili insektisitler uygulanmalıdır. Karınca ilaçlaması için izlerini takip edip yuvasını bozmak daha etkili olucaktır.
Okunma 15600 defa