Radyasyon İşlemez Eşekarısı, Habrobracon

Bilim adamları, uzunca bir süredir böceklerin radyasyona olan direncini araştırmaktadır. Popüler inancın aksine hamam böceğinin radyasyon direnci insanınkine eşit gibidir. Yani eğer bir nükleer serpinti ile mücadele etmek gerekir ise hamam böcekleri dünyada son kalan canlı olmayacaktır.

Ancak başka bir böcek dünyanın sonunun seyrini yaşayabilir.

Habrobracon hebetor parazit eşekarısı gerçek bir süper böcektir. Radyasyon direnci akılalmaz derece de inanılmazdır. Sayılar ile anlatmak gerekir ise insanlar 1.000 rad değerine kadar radyasyonda yaşayabilir. Habrobracon hebetor ise ortalama 180.000 rad radyasyon değerlerinde bile hala hayatta kalabilmektedir. Yani insana göre yaklaşık 180 kat daha dayanıklıdır.

Başka bir çalışmada da Habrobracon hebetor radyasyona direncini diğer böcekler ile de karşılaştırmıştır. En yüksek oranlara ulaşması beklenen meyve sineği “Drosophila melanogaster”ini öldürmek için 400-1000 rad ve 56,128 radyayı (64,000 röntgen) yeterli olmuştur.

Ama bu çalışmada da Habrobracon hebetor'un 158.080 rad radyasyonundan da kurtulduğunu göstermiştir.

Daha da tuhafı bu çalışmada ışınlanmış eşekarısı gruplarının, ışınlanmamış kontrol gruplarına kıyasla ömrü uzamıştır. Yani ultra yüksek radyasyon bu böceklere çok iyi gelmiştir.

Ömür uzaması radyasyon deneylerinde diğer böcek türlerinde de gözlemnenen bir durum olmasına rağmen bu kadar yüksek rad değerlerinde hiçbir zaman gözlemlenmiş bir etki değildir.

Bu çalışma da tüm Habrobracon hebetor’ları öldürebilmek için ulaşılan en yüksek değer ise 218.373 radtır. (249.000 Röntgen) Ancak bu değerlere maruz kalma durumunda %100 olarak Habrobracon hebetor eşekarıları ölmüştür.

En berbat durum senaryolarında dahi bir nükleer savaşta bu radyoaktif serpinti ile bu değerlere dünyanın tüm bölgelerinde ulaşılması çok zordur.

Yani bir nükleer savaş gerçekleşirse dünyanın yeni hakimi düşündüğünüzün aksine hamam böcekleri değil bu eşekarıları olacaktır.

Not: Habrobracon parazit bir eşekarısıdır. Yani yumurtalarını diğer böceklerin yumurtaları arasına bırakır. Larvalar yumurtadan çıktıktan sonra larvalar diğer böceklerin yumurtalarını besin olarak kullanırlar.
Okunma 4153 defa