Genellikle kitap bitleri veya kitaplık böcekleri olarak adlandırılan Psocoptera, bilimsel isimlerini, ağız yapılarının algleri, likenleri, küfleri ve organik döküntülerden oluşan gıdaları parçalama eğiliminde olduğu gerçeğinden alır.
Aslında bit değillerdir. Odun biti olarak bilinen bir türün en tanınmış üyesi olması sebebi ile bu şekilde anılmaktadırlar.
Boyları 1,0 ila 6.0 mm uzunluk arasında değişen oldukça küçük böceklerdir. Yumuşak gövdeli, vücut ve ön kısımları genellikle kahverengi veya gri tonlarındadır. Bununla birlikte, kitap bitleri olarak bilinen bazı türler neredeyse renksiz olabilir.
Doğada çok yaygındır. Doğada kayalık alanlarda, kuş ve kemirgen yuvalarında bulunabilirler. Organik kalıntıları yemeyi çok severler.
İnsan sağlığına direkt zararı yoktur. İnsanlara en büyük zararları kütüphaneleri çok sevmeleridir. Kitapların diplerindeki yapıştırıcıları yiyerek beslendiklerinden isimlerini hak ederler. Apartman bitleri olarak ta nam salmışlardır. Duvar kağıtlarının altında da yaşamaları şaşırtıcı değildir. Nemli ortamları çok severler. Islak yapılan temizlik sayılarını daha da arttırır.
Bir yıl içinde 6 kuşak üreyebilirler. Tek bir yumurta dahi üreme için yeterli olabilir. 6 larva şaması vardır. 3. haftaları dişilerinin en verimli zamanlarıdır. 100 kadar yumurta bırakabilir. Ama daha çok küçük gruplar halinde yumurta bırakmayı tercih eder.
35 dereceye kadar ve yüksek nemli ortamlar üremeleri için çok müsait alanlardır. Kitap bitleri kişisel eşyalar ve elbette kitaplar ile odadan odaya taşınabilirler.
Bazıları kanatlı bazıları kanatsız olabilmektedir.
Grimsi bir zararlıdır. Görüldüğü alanlarda tozlar ve yiyecek maddeleri uzaklaştırılmalıdır. Hemen ilaçlamaya girişilmemelidir. Haşere ilaçlaması yapılmadan önce kuru temizlik ve ortamın nemden arındırılması önem taşır.
Görüldüğü zaman Anka Böcek İlaçlamadan yardım almanız doğru seçim olacaktır.