Hamam Böceği Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Hamam Böceği Hamam Böceği izmir anka böcek ilaçlama

Bu yazımız ile hamam böcekleri hakkında bilmediğiniz hiç bir şey kalmayacak. Yunanca blatta sözcüğünden türeyen, Blattodea, anlamı hamam böceği olan bu canlının altı farklı familyada yaklaşık 4500 türü bulunmaktadır. Everest dağı kadar yüksek yerler ve kutuplar haricinde onlara her yerde rastlayabilirsiniz. Çok farklı ortamlarda yaşam alanlarınıza misafir olabilirler. Sıcak ve nemli ortamlara bayılırlar.

EN ÇOK GÖRÜLEN HAMAM BÖCEKLERİ: Hamam böceği denilince Yaklaşık 4500 tür olsada evlerimizde en çok 3 tür ile karşı karşıya kalırız.

*Alman hamam böceği: Boyu 1,5 cm olan kahverengi alman hamam böceklerinin dişisinde de erkeğinde de kanatlar vücut hizasını geçer. Alman hamam böceğinin ilaçlanması ve mücadelesi kesinlikle jel uygulamalar ile gerçekleşmektedir. Bilinçsizce sıkılan sıvı ilaçlar yüzünden mevcut olan popülasyonu arttırabilir ve alman hamam böceklerini ilaca karşı daha dirençli kılabilirsiniz.

*Amerikan hamam böceği: Boyu 3 cm olan kahverengi amerikan hamam böceklerinin de alman hamam böceklerinde olduğu gibi dişi ve erkeklerinin kanatları gövdesini geçmektedir. Amerikan hamam böceğinin ilaçlaması ve mücadelesi alman hamam böceği kadar zor ve kapsamlı değildir. Uygulama yapılacak alana göre kokulu yada kokusuz ilaç ve pestisitler ile kolaylıkla imha edilebilinir. Mücadele de önemli olan amerikan hamam böceklerinin yaşam alanlarımıza girişini etkili izolasyonlar ile önlemek.

*oryantal hamam böceği: Boyları 2,5 cm olan siyah renkteki bu böceklerin ilaçlamaları ve mücadelesi sırasında profesyonel ilaçlama firmalarından destek alınmalıdır. Yapılan her hatalı uygulama bu böceklerin ilaçlara direncini arttırmakta müdehale etmeyi zorlaştırmaktadır.

HAMAM BÖCEKLERİNİN SAĞLIĞA ZARARI: Hamam böcekleri Çoğu zaman sağlığımızı tehtit etmektedir. Hamam böceklerinin vücutlarında protozoa, virüs ve bakteriler bulunmuştur. Hamam böceği salgısı ve dışkısı ile mikropları ve hastalıkları çağırırlar. Dizanteri, ishal, cüzzam, veba gibi bulaşıcı hastalıkları taşıyabilen amerikan hamam böceği. Astım ve tifo gibi hastalıklara yakalanma riskini arttıran alman hamam böceği. Çöp ve çürümüş yiyeceklerden beslenen ve temiz yüzeylere mikroplarını bırakan oryantal hamam böceği; hepsi hastalık taşımada son derecede umursamazdırlar.

HAMAM BÖCEKLERİ NE YER: Nişastalı yiyecekler, tatlılar, et, kitap sayfaları, dökülen saç, deri döküntüleri, evinizde dökmediğiniz her çöpü, hamam böceği ne yer sorusu geldiğinde verilen cevap herşeyi olmalıdır. Akşam açıkta bıraktığınız bir meyva tabağından gece sizi uyurken kaç hamam böceği nin dolaştığını bilemezsiniz Çok acıkmadıkça sadece geceleri herkes uyuduktan sonra karanlıkta beslenirler. Yinede su onların vazgeçilmezidir, aç bir hamam böceği aylarca yaşarken Su olmadan sadece 1 hafta dayanabilirler.

ŞAŞIRTAN HAMAM BÖCEĞİ ÖZELLİKLERİ: İnanması zor olsada hamam böceğinin özellikleri nasıl dünyada 300 milyon yıldır varolduklarını gösteriyor.

*Kafası kopan hamam böceği bir hafta yaşayabiliyor. Nefes almak için başlarına yada ağızlarına ihtiyaçları yok, vücudundaki deliklerden nefes alıyor sadece su içemediği için bir hafta içinde ölüyor.

*Nefesini kırk dakika tutabilir.

*Hamam böceği bir saatte beş km koşabilir ki bu da evinizin her yerine kolaylıkla mikrop saçabilir anlamına geliyor.

*Ev sahibi ile misafiri ayırt edebiliyor.

*Radyasyona dayanıklılar.

*Dişi hamam böceği bir kez çiftleşmeden sonra Kendisine ömür boyu yetecek spermi saklayabilir.

 

HAMAM BÖCEĞİ HANGİ KOKULARI SEVMEZ: Sayacağımız bu yöntemler sadece hamam böceği görmemenizi sağlıyacaktır, yani apartmanınızı terk etmiyecek sadece komşunuzu yaşam alanı olarak tercih edecektir. Etkili ve kesin çözüm için tüm dairelerin katıldığı bir ilaçlama hamam böceği sorununuzu ortadan kaldıracaktır. 

*Defne yaprakları, bu bitkinin kokusunu hamam böceği iğrenç bulmaktadır. Defne yaprağını kaynatıp mutfak ve hamam böceğinin görüldüğü yerlere püskürtün.

*Sarımsak, evinizin köşelerine sarımsak tozu serpebilirsiniz, bir çok böcek bu kokudan nefret eder.

*Salatalık, koku taze olduğu sürece kaçırıcı etki yapıyor,

*Amonyak, yerleri amonyak ile silerseniz kaçırıcı etki yapacaktır.

Bunların yanında hamam böceği Karanfil yağı, naftelin, boya kokusu, biberiye yağı, kedi nanesi ve boraks gibi koku ve maddelerden de uzak durmayı tercih ediyor.

HAMAM BÖCEĞİ YİYEN ÜLKELER: Evet hamam böceği yemek bizim için imkansız gibi görülse de rahatlıkla tüketilen ülkelerin başında Çin geliyor, Tayland, Japonya ve Afrika mutfakları da protein bakımından zengin olan bu böcekleri tüketmekte.

HAMAM BÖCEĞİNDEN PARA KAZANMA: En son antalyalı bir girişimci kurduğu tesiste hamam böceği ve türlerini özel alanlarda yetiştirip hem yurt içi hem dünya pazarındaki yerini almış durumda. Boylarına göre 50 kuruş ila 10 lira arası alıcı bulmakta. Hamam böcekleri tropikal hayvanlar için canlı yem olarak ta kullanılmakta.

HAMAM BÖCEĞİ İLAÇLAMASI: Hamam böceği ilaçlaması, hamam böceği mücadelesi son derece özen gösterilmesi gereken bir ilaçlamadır. Hamam böceği ilaçlaması yaparken öncelikle karşılaştığımız türü tespit edilmelidir. Amerikan hamam böceği ile Alman hamam böceğine yapılan uygulama farklıdır. Ruhsatsız sözde firmalar ve bilinçsiz yapılan hamam böceği mücadelesin de zararlıları yok etmek yerine popülasyonu arttırabilir yada hamam böceklerinin ilaca olan direncini kuvvetlendirebilirsiniz. Bir alman hamam böceğinin üstüne sıvı pestisit uygulaması yaparsanız, Ölmeden önce hızlıca koşturmaya başlıyacak bir köşede kuyruk kısmından yumurta kesesi bırakacaktır. Ölü hamam böceklerini görüp uygulamanın başarılı olduğunu düşünürken bırakılan her keseden yaklaşık 150 yeni yavru ile karşı karşıya kalacaksınız. Biz ilaçlama yaptırdık böcek çoğaldı denmesinin sebebi bu tip bilinçsiz uygulamalardır. Her böceğin uygulaması ve kullanılan ilaçları, hamam böceklerinin türüne ve popülasyonuna göre değişkenlik gösterebilir.

Okunma 32229 defa