Sivrisineklerden, sineklerden kurtulmak için kendimizi kimyasal sıvılara bulamak yerine sinekler bizi lezzetli olarak görmeseydi de bizde onlardan kurtulsaydık.
Yeni bir araştırma yeni kimyasaldan çok düşmana yönelmiş durumda. Sivrisinekleri genetiği değiştirilmiş yumurtalar ile çoğaltılmasını sağlayıp yeni sivrisinek nesillerinin “insan sevmez” yapmak üzerine odaklanan bilim insanları bu yolda çok iyi bir yol aldıklarını söylüyorlar.
Online dergi Nature Communications’ın yayınladığı araştırma da sıtma sivrisineği, Anopheles gambiae, her yıl dünya çapında 438,000 insanın ölümüne ve 200 milyondan fazla hasta insanı hasta ediyor. Araştırmada da bu sıtma, hastalık taşıyan sivrisinek türü üzerinde duruluyor.
Sıtma dişi Anofel sivrisinek tarafından insanlara ve hayvanlara bulaştırılır. Uzmanların ilettiğine göre sıtma hastalığı erken aşamalarında tedavi edilebilir olsa da, tedavi endemik olduğu yerlerin çok tedaviyi bulabilmek, sunabilmek için pahalı ve zor olabilir.
Johns Hopkins Üniversitesi bilim adamları sivrisineğin beyni ve tad alma sürecini tanımlamaya çalışıyorlar. Amaç sivrisineğin beynin de antipatik insan lezzeti oluşturmak. Sivrisineğin beyninde bir kan yemeği buldu algısını sıfıra indirmek.
Sivrisineğin beynini okumak diye adlandırılabilecek olan çalışmada, sivrisineğin koku almak için üç parça kullandığı bulunmuş, İki anten ve bir burun. Alınan kokular sivrisineğin beyninde uygun olması durumunun da yeşil bir parlamaya sebep olmakta. Bu da parlamanın fark edilmesi ile büyük ilk süreç başarılmış oluyor.
Q-sistemi olarak adlandırılan genetik haritalandırmayı sivrisineklerde uygulayan araştırmacılar, daha önce başarılı olarak uyguladıkları başka bir böcek türünden yararlanmışlar. Artık anofel sinekleri için de kullanılan sistemi bir sinir bilimci Christopher Potter tanıttı.
Bu bölgede kokuları izole ederek yeni bir tür oluşturuldu. Sonra bu yeni tür içine DNA enjekte ederek yeni bir anofel sineği oluşturma süreci başlatıldı. Tahmin edileceği gibi süreç çok çok zordu. Ancak teknik zorlukların aşılarak işlemin başarıya ulaştırıldığı bilim dünyasına duyuruldu.
Sivrisinekler tarih boyunca insanları insanalar çileden çıkardılar. Ama bu eski düşmanı tanımak için pek az bilgimiz var.
Bu yeni araştırmalar ile daha yeni yeni beyinlerine girmiş oluyoruz.
Anofel sineklerinde başarı kazandıktan sonra yeni hedef zika ve dang virüslerini taşıyan Aedes sivrisinekleri olacak. Diğer aşamalar geçildiği için doğrudan sinir sistemi hedef alınabilecek.
Yeni araştırmalar ile artık sadece koku duyuları da değil, gözleri, ısı duyusu ve tat duyuruları da hedef alınacak.
Bilim insanlarının ilettiğine göre bu iş daha sadece buzdağının ucu. Sivrisineğin beyninde gidilmesi gereken bir çok yer ve nöron var.