Yaz ortasından sonuna kadar çoğu bitki hastalığının fark edilmeye başladığı dönemdir. Külleme, siyah nokta ve gri küf (Botrytis) en yaygın çiçek hastalıklarından üçüdür. Bunları nasıl tanıyacağınızı ve kendi bahçenizde bunlardan kaçınmak için neler yapabileceğinizi hakkında bilgilenmemiz için bir yazıdır. Külleme, adından da anlaşılacağı gibi, yaprak yüzeylerinde beyaz, tozlu bir kaplamaya benzer. Bu terim, her biri bir veya daha fazla spesifik bitkiyi etkileyen, birbiriyle yakından ilişkili birkaç mantar türü için kullanılır. Yani salatalıklarınızın üzerindeki külleme, floksanızı etkileyen küfle aynı tür olmayabilir. Şiddetli ise yaprak yüzeylerinin yanı sıra saplarda ve çiçeklerin kendisinde de görülebilir. Etkilenen yapraklar önce sararır, sonra kahverengiye döner. Ölü yapraklar genellikle gövdeden düşer, ancak bazen yerinde kalır. Bitkiler için ölümcül olmasa da, külleme yaprakların çekiciliğini azaltır ve hastalığın tekrarlanan nöbetleri bitkiyi yavaş yavaş zayıflatır. Küllemeye karşı özellikle hassas olan yıllık çiçekler arasında zinnias, aslanağzı ve mineçiçeği bulunur. Yaygın olarak enfekte olan çok yıllık bitkiler arasında delphiniums, akciğer otu, arı balsamı ve bahçe floksa bulunur.
Külleme Nasıl Önlenir ve Kontrol Edilir ?
Çoğu mantar hastalığının aksine, küllemenin yayılması için suya ihtiyacı yoktur; yüksek nem koşullarında yayılabilir.
- Bitkileri uygun aralıklarla tutmak ve yabani otları uzaklaştırmak, iyi hava sirkülasyonunu sağlamaya ve bitkilerin etrafındaki nemi azaltmaya yardımcı olacaktır.
- Bitki kanopisindeki nemi artırabilecek havai sulamadan kaçının. Bunun yerine, bitkinin tabanına yakın toprak seviyesinde hafifçe sulayın. Veya daha da iyisi damlama sulama kullanın.
- Dayanıklı olduğu kanıtlanmış çeşitleri seçin.
- Etkilenen birkaç yaprak görürseniz, onları koparın ve atın.
- Bahçe yağı, böcek ilacı sabunu veya başka bir sprey kullanın. Tüm mantar hastalıklarında olduğu gibi, uygulamaya hastalığın erken başlangıcında (genellikle Haziran sonu veya Temmuz başı) başlamak ve duyarlı tüm yaprakların tedavi edildiğinden emin olmak önemlidir.
Siyah Nokta Nedir?
Güllerle ilgili büyük bir sorundur. Hastalık genellikle yapraklar üzerinde siyah noktalar olarak başlar. Bu lekeler en çok yaprağın üst yüzeylerinde görülür ve çapı 1/2 inç'e kadar olabilir. Yapraklar sonunda lekelerin etrafında sararmaya başlar, daha sonra tamamen sarıya döner ve düşer. Lekeler gül kamışlarında da görünebilir, ilk önce mor olur ve sonra siyaha döner.
- Siyah nokta enfeksiyonu için en az yedi saatlik ıslak koşullar gerekir ve yaklaşık 85 derece F sıcaklıklarda engellenir. Bahçenizdeki sıcaklığı artıramasanız da, yaprakları uygun şekilde kuru tutarak hastalığı en aza indirebilirsiniz. sulama ve iyi hava sirkülasyonu.
- Gül gibi duyarlı çiçekleri açık ve güneşli bir yere dikin ve bulutlu havalarda sulamadan kaçının.
- Siyah nokta mantarı, düşen yapraklarda ve enfekteli bastonlarda kışı geçirir. Sezon sonunda enfeksiyonları budayın ve düşen yaprakları tırmıklayın.
- Gül çeşitlerinin siyah noktaya karşı dayanıklılığı büyük farklılıklar gösterdiğinden dayanıklı olanları tercih edin. Bu bilgi bitki etiketlerinde belirtilmemişse, çeşidi çevrimiçi olarak araştırabilir veya yerel fidanlığınızdaki uzmanlara danışabilirsiniz. Çalı güllerinin birçoğu siyah noktaya ve külleme karşı direnç gösterir. Meidiland, David Austin ve Explorer serisinden çeşitleri arayın. Diğer çalı güllerinin ve eski moda güllerin çoğu da dayanıklıdır.
Gri Küf (Botrytis) Nedir?
Gri küf belki de çiçeklerin en yaygın hastalığıdır; aynı zamanda Botrytis cinerea ("botrytis") adıyla da anılır . Özellikle yağışın yüksek olduğu ve sıcaklığın düşük olduğu dönemlerde problemlidir. Toz halinde küf gibi, gri küf de iyi adlandırılmıştır. Özellikle eski ve ölmekte olan yaprak ve çiçeklerde gri bir küf gibi görünür. Suyla ıslanmış lekeler olarak başlar ve sonunda karakteristik gri, bulanık bir kaplamaya dönüşür.
Gri Küf Nasıl Önlenir ve Kontrol Edilir
- Hastalıklı çiçekleri ve/veya yaprakları hemen çıkarın. Enfekte olmuş bitki materyalini kompostunuza değil çöp kutusuna atın!
- Arber bio fungisit'te bulunanlar gibi faydalı bakterileri püskürtün .
- Bitkilerin etrafında bol miktarda hava sirkülasyonu sağlamak için bitkileri inceltin ve çiçek yataklarını yabani otlardan arındırın.
- Üstten sulamadan kaçının. Suyu köklere (yapraklara değil) yönlendirmek için damla sulama veya sağanak hortumu takın .