Kertenkele Nedir? Yaşamı!
Antarktika hariç tüm dünyada 6.000'den fazla sürüngen türü bulunduğundan kertenkeleler bir sürüngen grubuna aittir. Boyutları birkaç santimetrelik bukalemunlardan 3 metrelik komodo ejderlerine kadar değişir. Kertenkelelerin çoğu güçlü bir yan yana hareketle, yani dört ayaklı hareketle koşar. Bazıları bacaksızdır ve yılana benzer vücutlara sahiptir ve çoğu süzülme özelliğine sahiptir. Hayatta kalmak için avla beslendikleri için çoğunlukla etoburdurlar. En yaygın avları karasal omurgasızlardır .Bacakları, hareketli göz kapakları ve dış kulak açıklıkları ile yılanlardan kolayca ayrılan pullu derili sürüngenlerdir.
Kertenkelenin Yaşam Döngüsü
Kertenkelenin yaşam döngüsü üç aşamaya ayrılmıştır, bunlar aşağıda verilmiştir:1. Yumurtlama ve Yumurtadan Çıkma: Yaşam döngüsü, kertenkelenin yumurtadan çıkmasıyla başlar, çünkü bazı türler yavrularını doğurur, ancak kertenkelelerde daha fazla gelişme için bir metamorfoz sürecinden geçmek zorunda kalırlar. Gelişimlerinden sonra yetişkin kertenkeleler, yine aynı yumurtlama sürecinden geçen ve yeni yetişkinlere dönüşen yumurtalar bırakır. Yumurtlamadan yeni bireylere dönüşene kadar geçen süre türden türe değişir. Bazı kertenkele türleri deliğe yumurta bırakır ve yumurtaları kendi başlarına bırakır. Bazı türler yumurtaları ısıtmak için geri döner ve kuluçka süreleri 30-90 gün arasında değişir.
2. Yavru Aşama: Yavru kertenkeleler, yumurtadan çıktıktan veya doğum yaptıktan sonra artık gelişmiş bireyler oluşturmak için gelişmeye hazırdır. Bazı kertenkele türlerinde yavru kertenkeleler ebeveynlerinden uygun bakım görmezler.
3. Yetişkin Aşaması: Kertenkeleler tamamen geliştikten sonra çiftleşme sürecinden geçerler. Bu çiftleşme süreci türden türe değişir. Çiftleşme sürecinde erkekler fırfırlarını yayarak dişileri cezbederler ve çiftleşme bittiğinde 8 ile 23 arasında yumurta bırakırlar. Çiftleşme için mükemmel atmosfer kurak mevsimdir.
Kertenkeleler, ister derin okyanuslar ister sert iklimler olsun, her yerde hayatta kalabilir. Yılanlara benzerlikleri nedeniyle genellikle yanılıyorlar, ancak yılanlar ve kertenkeleler arasındaki en büyük fark, kertenkelelerde bacakların ve kertenkelelerde hareketli göz kapaklarının bulunmasıdır. Kertenkeleler kuru pullu bir cilt geliştirir, ancak çoğu kertenkele bu kuru puldan yoksundur ve farklı koşullara daha fazla uyum sağlar. Kertenkelelerin savunma yetenekleri harikadır. Kuyruklarının yardımıyla kendilerini korudukları ve kendileri için düşmanca bir ortam oluşturdukları kaudal ototomiye sahiptirler. Kertenkelelerin en şaşırtıcı özelliği kuyruklarını geri büyütmeleridir. Evlerimizde de zaman zaman ufak bir akrabası olan süleymancık olarak bilinen bu tatlı dostumuz da panik halinde kuyruğunu bıraktığını görmüşünüzdür. Endişe etmeyin vucudundan bağımsız oynamaya devam etsede, bundan sonraki yaşamını kuyruksuz geçirmeyecektir. Size hiç bir zararı olmayan bu dostumuz aslında böcekler ile sizin yerinize savaş vermektedir.