Böceklerin merkezi beyni çalışmayı bıraksa bile, bacaklarında kendi alt beyinleri bulunur ve yürümeye devam edebilir. Böcek zekası az çalışılmış bir alandır, ancak neredeyse her yıl büyük keşiflerin yapıldığı özellikle garip ve dinamik bir alan. Hayvanların zekasını sorgulamadaki en büyük sorun, "zeka" ile ne demek istediğimizi tanımlamaktır. Bunların arasında, genellikle en zeki oldukları düşünülen hayvanlar, aralarında büyük maymunlar, yunuslar ve ahtapotun akıllı oldukları düşünülmektedir; İnsan olarak üstünlüğümüzle ilişkilendirdiğimiz davranışlar. Bu nitelikler, problem çözmeyi, gelişmiş iletişim, sosyal beceriler, uyarlanabilirlik ve hafızayı ve ayrıca beynin karşılaştırmalı boyutu veya beyindeki nöronların sayısı gibi fiziksel özellikleri içerir. Bilim adamları bu nitelikleri incelemekle birlikte, bunları somut davranışlar ve özellikler olarak tek tek incelemektedir ve genellikle bu nitelikler üzerinde bir hayvan türü puanı toplamayı ve bunları objektif olarak akıllı ilan etmeyi sevmemektedir.
Böcekler, bu özelliklerle çalışmak için özellikle zor bir hayvan grubudur, çünkü bizden çok farklılar. Böcekler son derece modüler yaratıklardır bizim gibi değiller. Böceklerin sinir sistemini anlamanın en kolay yolu, böceklerin vücudunun farklı bölgelerinde birçok farklı alt beyinleri olduğudur; böylelikle böcek, biraz daha büyük bir merkezi tarafından beslenir ve kontrol edilebilir. Beyin aslında ayrı ayrı da çalışabilir. Bir böceğin antenleri kendi beynine sahiptir. Ağız, gözler ve her bacak da öyle. Böceklerin, küçük boyutları düşünülerek bile, bizim yaptığımızdan çok daha küçük bir merkezi beyin ve çok daha küçük sinir sayımı vardır. Arıların davranışıyla ilgili en önde gelen araştırmacı Lars Chittka, arılarının ana beyninde yaklaşık bir milyon nöron olduğunu söyledi. İnsanlar mı? Yaklaşık yüz milyar. Nöron miktarı veya beynin fiziksel boyutu, zeka ile ilişkili olup olmadığı tam olarak net değildir; Araştırmacılar insanların tüm bu nöronlarla ne yaptığını bilmiyorlar. Fakat kuşkusuz, karşılaştırmalı beyin boyutu ile hayvanın gerçekleştirebileceği "akıllı" davranışların miktarı arasında bir korelasyon vardır. Bir böcekte en önemli şey, mantar cisimcikleridir; böcekin ana beyninde öğrenme, hafıza ve istihbarattan sorumlu olan bir çift yapı. Genel olarak konuşursak, mantar bedenleri büyüdükçe böcek daha akıllı olur.
Böcekler akıllı olma eğilimindedir. Bunun anlamı genelde böceklerin ve hayvanların her türlü gıda kaynağına ve yaşama ortamına uyum sağlayacak donanıma sahip olduklarında daha fazla istihbarat göstermesidir. Tek bir ağaç türünde yalnızca bir çeşit yaprağı yiyen bir hayvan çok fazla bilmek zorunda değildir; Doğrudan bir yaprağa ait olanın dışındaki diğer bilgileri yok sayabilir. Pireler ve keneler genel olarak çok akıllı değiller, hayatta yalnızca bir amaçları var ve bu konak bulmak ve konakçıların kanlarıyla beslemek. Onlar karmaşık bir şey yapmak zorunda kalmazlar, bu yüzden çok yüksek beyin fonksiyonlarına ihtiyaç duymazlar. Ancak genelde bir hayvan hayatta kalmak için her türlü yoğun düşünceyi yapmak zorundadır. Gördüğü her şey potansiyel bir ev, tehdit veya gıda kaynağı olabilir ve hayvan, yeni uyaranları, onu kullanıp kullanamayacağını görmek için sürekli olarak değerlendirmelidir. Bir arı düzinelerce çiçekle beslenebilir ve en iyi yaşam alanını hesaplamalı ve bunun avantajlarından nasıl yararlanılacağını araştırmalıdır. Aynı şey, çok çeşitli bitki ve hayvansal maddeleri besleyebilen karıncalar için de geçerli. Karıncalar, diğer karıncaların takip etmesi için koku izi bırakır, sosyal istihbaratın net bir gösterimi. Böcekler böyle bir şey yapmazlar; Bir böcek, hayatta kalmak için başkaları ile çalışmaya ihtiyaç duymayan yalnız bir yaratıktır.
Karıncalar, arılar ve termitlerin hepsinin çok yüksek zekası vardır. Yuva arkadaşlarını tanımalı, onlarla sık sık iletişim kurmalıdırlar. Büyük bir topluluk içinde yaşamanın zorlukları istihbarat gerektirir. En akıllı böcek podyumunda yer alan üç grup, arılar, karıncalar ve hamamböcekleridir çünkü bu böcekler kısmen bazı açılardan diğerlerinden daha insana benzer davranıyorlar. Çoğu böcekten farklı olarak, arılar sosyal olmayan böceklerin örneğin, sinekler veya böcekler gibi ihtiyaç duymadığı birçok zeki kabiliyeti zorlayan bir sosyal hayvandır. insanların yüzlerini tanıma ve ayırma kabiliyetine sahiptir; bir diğer özellikleri arılar sayabilir. Bir deneyde bal arıları, bir dizi dönüm noktasında üçüncü sırada durdukları için ödüllendirildi ve bu konumu hatırlamak ve böylece saymalarının mümkün olduğu kanıtlandı. Arılardaki mesafe hissini kullanmaktan vazgeçmek için, aynı sayıda yer işareti tutarken, mesafe değiştirildi. Arılar, sorunları çözmek için gözlem, öğrenme ve hafıza yeteneğine sahiptir. Farklı çiçeklerden faydalanmaları için tamamen farklı stratejilere gereksinim duyulur ve her bir çiçek için nasıl saldırı yapılacağını bulmak, her arı bireye kalmıştır. Arılar, diğer arılardan gıdalar almak için yeni stratejiler öğrenebilir; arılar, çiçeklerin içine nasıl girileceğini bulmak yerine, çiçeğin nektarını emmek için bir delik açmanın daha kolay olabileceğini bulmuştur. Diğer arılar, bu stratejiyi gözlemleme, amacını anlama, kendilerini hakim kılma ve gelecekteki çiçekler için hatırlama kabiliyetine sahip olduklarını kanıtlamıştır.
Bal arısı dansı, semboller kullandıkları için benzersiz bir durumdur. İnsanların dışında başka hiçbir hayvan buna sahip değildir. Başka primatlar bile sembolleri kullanmazlar: Şempanze gibi bir maymun istenen bir nesneye işaret etmesi veya başkalarını ona yönlendirmesi olabilir ancak belirtmek için soyut bir sembol veya mesaj kullanmaz Ne aktarmak istediğini anlatmak için bal arısının sallamaya yönelik dansı çılgınca zeki bir özelliktir; Arıların geniş bir gruba, çok detaylı bilgi verme imkânı verir ve aynı zamanda kovanların güvenliğinde de yapılabilir. Bu davranışlar çoğu insanın, böceklerin yapabileceğini varsaydığı şeylerin çok üzerindedir. Bal arısı gelişmiş simgesel iletişim, dil, yüz tanıma, sayı kullanımı, gözlem ve taklit, kuralların anlaşılması ve yüksek düzeyde problem çözme yeteneğine sahiptir. Onlar, bir anlamda, birçok memeliden çok daha akıllıdırlar.