Organik Yöntemler ile Bitkilerinizi Böceklerden Koruyun

Organik Pest Kontrol Organik Pest Kontrol Anka İlaçlama
Doğal haşere mücadelesi böcek ilacı satın almaya ve uygulamaya göre daha ucuzdur ve saksılarınız, bahçeniz ama her şeyden önemlisi aileniz, doğal yaban hayatı ve çevre için daha güvenlidir.

Her yıl evlerde milyonlarca litre pestisit kullanmaktayız. Çiftçiler ise bu miktarın 3 katını kullanmaktalar. Çoğu pestisit sadece istediğiniz böcekleri değil tüm vahşi hayatı da etkiler. Daha da kötüsü bilinçsiz kullanım da siz ve ailenizin sağlığını da etkiler.

Aşağıdaki yazıda organik ve doğal yollar ile

Saksılarınızdaki, bahçenizdeki böcek zararlarını önlemenin en kolay yolu, onları ilk etapta gelmelerini önlemektir. Sağlıklı bir saksılar ve bahçe en iyi savunmadır.

• Zayıf bitkileri uzaklaştırın. Zaten virüs bulaşmış olabilirler. Bu ayrıcayırtıcıları cezbedecekler.  Bitkileri çekin ve bahçe alanının dışına atın.  

• Sağlıklı, organik toprak inşa edin. Kompost veya doğal gübreyle toprağın çoğaltılması ve doğal kompostlama yöntemleri, güçlü, canlı bitkiler geliştirmek için en iyi yoldur.

• Yosun malç veya sprey. Yosun, bitkilerde sağlıklı gelişmeyi teşvik eden demir, çinko, baryum, kalsiyum, kükürt ve magnezyum gibi eser elementleri içerir.  Malç veya püskürtü formundaki deniz yosunu gübresi, büyümeyi hızlandıracak ve bitkilere hastalığa karşı dayanıklılık kazandıracaktır.  Yosunlu malç salyangozları da iter.  

• Böcek yaşam alanını en aza indirin. Böcekleri barındırabilecek yabancı otları temizleyip bahçe alanının dışına taşıyın. Temiz malç kullanın.

• Ürünlerin içine yerleştirin ve döndürün. Böcek zararlıları genellikle bitkiye özeldir. Bahçenize her sene farklı bitkiler ekerek bir koruma döngüsü kurabilirsiniz.

Yaprakları kuru tutun. Suyu bol bulanyeşillik gün boyunca çoğalır.  Ancak sürekli ıslak yeşillik, bitkilerinizdeki böcek ve mantar hasarını teşvik eder.  

• Dezenfekte edin. Enfekte olmuşbitkilerle çalıştıysanız, diğer saksı ve topraklara bu aletleri kullanmadan önce aletleri mutlaka dezenfekte edin.Bu, böcek istilasının hızını azaltacaktır.

Toksik Olmayan ve Ev Yapımı Çözümler

Ev yapımı ilaçlar ucuzdur ve en iyisi, bahçenize neler döndüğünü biliyorsunuzdur. Zararlı böcekleri kontrol etmek için birçok ev yapımı sprey başarılı sonuçlar ile kullanılmıştır. Genellikle suda seyreltilmiş ve bitkiler üzerine püskürtülmek üzere karıştırılmış sarımsak, kırmızı biber, ısırgan veya at kuyruğu otlar böcek öldürücü (ancak toksik olmayan) bileşenler içerirler. İşte birkaç basit formüller:

Yumuşak gövdeli böcekler (akarlar, yaprak bitleri, un bitleri):

Bir çorba kaşığı kanola yağı ve birkaç damla sıvı beyaz sabunu bir litre suda karıştırın. İyice sallayın ve bir sprey şişesine dökün. Yaprakların alt kısmına da ulaşabilmek için bitkiyi yukarıdan aşağı doğru ve sonra aşağıdan yukarıya püskürtün. Yağ böcekleri boğacaktır.

Kurtçuklar;

Çim veya bahçecikler için, sütlü spor (Milky Spore) olarak adlandırılan doğal bir çare bulunur. Granüller toprağa yayılırlar ve kurtçuklar onları öldüren bir hastalığa yakalanırlar. Bu doğal kontrol sadece kurtçukları etkiliyor, faydalı organizmaları zarar görmeden bırakıyor. Sütlü sporlar zamanla çoğalır ve aktif olmadan kurtçuklara enfekte olmak için beklerler. Böyle bir bir tedavinin 40 yıl sürdüğü söyleniyor. Bu kurtçuklar aslında Japon böceklerinin larvalarıdır. Yani, kurtçukları öldürdüğünüzde böceği öldürürsün.

Akarlar ve Diğer Böcekler:

İki çorba kaşığı acı biber sosu veya kırmızı biberi bir kaç damla sıvı beyaz sabun ile bir çeyrek litre su ile karıştırın. Bir gece bekletin, daha sonra karıştırın ve bir sprey şişesine boşaltın ve yukarıdaki gibi uygulayın. Uygulama sırasında sık sık şişeyi sallayın.

Kulağakaçan, salyangoz ve diğer yumuşak gövdeli bahçe zararlıları:

İçerisinde fosil ve kaya barındıran alüvyon torakları ( Diyamatom topraklar ) bitkilerin üzerine ve bahçe yatakları kenarlarına serpin. Diyatom parçacıkları çok küçük ve keskindir, böceklerin, salyangozların ve salyangozların küçük dış iskeletlerine zararlı verir. Böcekler için, kimyasal bir değil, mekanik bir katil olduğu için, ona karşı da bağışıklık kazanamazlar.

Mantar Hastalıkları:

İki yemek kaşığı kabartma tozunu yaklaşık 4 litre suya karıştırın. Sprey tabancasına dökün ve etkilenen bölgelere püskürtün. Sorun birkaç gün bitene kadar bu işlemi tekrarlayın.

Toz Küf:

Süt ve suyu eşit şekilde karıştırın ve enfekte olmuş bitkiler üzerine püskürtün. Hastalığı kontrol etmek için haftada bir üç kez işlemi tekrarlayın.

Böcekler ve Mantar Hastalıkları:

Bir çorba kaşığı yemek yağı, iki çorba kaşığı kabartma tozu ve birkaç damla sıvı beyaz sabunu yaklaşık 4 litre suya koyup karıştırın. Sprey tabancasına karışımı dökün ve bitkinin üstüne doğru uygulayın.

Meyve Ağaçları Üzerinde Böcekler:

Fidanlık ve bahçelerde, kireç, kükürt ve dormant yağ ( Durgun yağ olarak geçer ve bitki koruma malzemeleri satan yerlerden temin edinilebilir )karıştırılarak meyve ağaçlarının gövde ve dallarına püskürtülebilir. Bu karışım böcek yumurtalarını boğar. Yağlı sprey, diğer su bazlı spreylere kıyasla ağır olduğundan, bir pompa püskürtücüsü gerekir. Bunlar ucuzdur veya kiralanabilir. Bununla birlikte, bu yöntemi ağaç uyuyorken, yeşil yaprakları yokken kullanın. Yoksa ağacın yeşil yapraklarını öldürebilirsiniz.

Ticari durgun ( dormont) yağlar petrol yağı veya gazyağı içerebilir. Daha az toksik bir yöntem kendinize ait bir yöntem oluşturmaktır. 4 litre suya 1 fincan bitkisel yağ ve 2 çorba kaşık sıvı sabun karıştırın. Önce sabun ve yağı karıştırın, sonra suyu ekleyin. Kullanım sırasında sık sık sallayın.
Okunma 15254 defa