İnsanların genel olarak böceklerin kışı nasıl geçirdikleri konusunda camdan bakıp hüzünlendiklerini sanmıyoruz. Böceklerin, kışın hayatta kalma yönetmeleri gerçek bir doğa harikasıdır.
Her baharda görmeye başladığımız böcekler, kışın ise gizemli yollar ile gözümüzün önünden çekilirler.
Peki o kadar böcek nereye gitti?
Böcekleri tanımlamak için tek bir kelime kullanmak zorunda kalınsa idi bu "uyarlanabilir" olurdu. Yerleşik böceklerimiz kışın hayatta kalmak için çok iyi uyarlanmıştır. Bazı insanlar bunu kötü haber görebilir. Sivrisineklerden sokulmaktan yıldıysanız veya böceklerini en sevdiğiniz güllerden ayırmaya zaman harcadıysanız, tüm böceklerin yok olması sizin için parti zamanı anlamına gelebilir. Bununla birlikte, çok az sayıda böcek türü aslında zararlıdır. Birçoğu faydalıdır ve onlar olmadan yaşayamazdık. Veya yaşasaydık o dünya, en azından çok farklı, çok rahatsız edici, çok sıkıcı bir dünya olurdu.
Böceklerin sihirli hayatta kalma yöntemi; Diapause
Böcekler, kış aylarında hayatta kalabilmek için Diapause isimli bir duraklama düğmesine basar. Diapause resmi tanımı "duraksatılan gelişmenin başkalaşım gerektirmeyen aktif olmayan bir halidir".
Güneşin daha kısa gün ışığı uzunlukları böceklerin diapause girmesini tetikler. Diapause sırasında böcek metabolizma hızı onda birine veya daha azına düşer.
Böcekler bu aşama da kışın hayatta kalmak için depolanmış vücut yağını kullanırlar.
Ayrıca birçok böcek antifriz için alkol üretir. Vücutları, hücreye zarar veren buz oluşturmadan süper soğutma yapabilir (donma sıcaklıkları sıfırın altına düşebilir).
Böcekler kışları çeşitli canlı evrelerde geçirirler: yumurta, nimf ( yavru), larva, pupa veya yetişkin. Birçoğu yumurtada kışı karşılar.
Yaprak biti yumurtaları, odunsu bitkilerin tomurcuk pullarında bulunur. Çadır tırtılları kışı ayını ağaç dallarında yumurta kütlesi olarak geçirirler.
Yas tutan kelebekler ve fasulye yaprak böcekleri gibi pek çok böcek ise gevşek ağaç kabuğu altında ve düşen yapraklar gibi korunan alanlarda yetişkin olarak geçirirler. Bazı böcekler, düşen ağaç kabuğu veya odunların altında sürüler halinde kışı atlatır.
Bazı böcekler ise baharı beklemek için evlerimizde sıcak bir yer ararlar.
Diğer böcekler larva ya da olgunlaşmamış aşamada kışı geçirir.
Topraklar da böcek larvaları derin topraklar ile beslenirler.
Topraktaki çoğu böcek yetişkin larva olarak hayatta kalırlar.
Cecropia kelebekleri ve kuyruklu kelebekler gibi diğerleri ise kozalar ya da kristalize pupa olarak kışı geçirir.
Böceklerin bir sonraki yaşam aşamasına geçmeleri için, diapause sonlandırılmalıdır.
"Oynat düğmesi" genellikle sıcaktır. Bununla birlikte, bir böceğin çok erken uyanması ölümcül bir hata olurdu. Bu nedenle, çoğu böcek uzun süre sıcak olmadıkça pupalardan çıkmazlar.
Veya bazı böcekler ise göç ederler. Daha uygun daha sıcak alanlara.
Bazıları ise donmaya karşı tamamen dirençlidir. Donarlar, çözünürler ve yollarına devam ederler. Bu da bilim adamlarını hala çok şaşırtan bir olaydır.
Böcekler kesinlikle uyarlanabilir. Ancak kış koşulları da hayatta kalmalarını etkileyebilir. Soğuk hava sıcaklıkları, sıcaklıktaki dalgalanmalar, soğuk hava sıcaklıklarının ne kadar sürdüğü, aşırı miktarda güneş ışığının bulunduğu yerin nasıl korunduğunu durumlarını etkiler. Herhangi bir kar örtüsü olursa bu böceklerin hayatta kalmasını kolaylaştırır.
Ancak hala böceklerin kışın nasıl geçirdikleri hakkında keşfedeceğimiz çok şey var.