Bilimadamları amber içerisinde sıkışmış, çok fazla gizemli 100 milyon yıllık bir böcek keşfettiler. Şu ana kadar kimsenin görmediği ve bilmediği ve şimdiki böcek sınıflarına sokamadığı bu böceğin, dünyada yaşamış diğer böceklerden çok farklı bir yapısı vardı. Aptenoperissus burmanicus adı verilen tuhaf böcek, birçok diğer canlının bir laboratuvar da bir araya getirilmiş hali gibi duruyordu.
Bu böceğin kanatları yoktu. Çekirge bacaklarına, hamamböceği gövdesine, karınca antenlerine sahip bu böceği tanımlamakta bilim adamları çok şaşkın kaldı.
Sonuçta, cretaceous çağında yaşadığı düşünülen bu böcek için bilim adamları yeni bir tür sınıf oluşturdular. Araştırmacılar Hymenoptera düzeni içinde yeni aile sınıflandırması Aptenoperissidae'yi yarattılar.
Bu nedenle, arı ve eşekarısı gibi diğer üyeleri ile uzaktan ilgili bu yeni türün şimdilik tek üyesi bu böcek oldu. Araştırmacılar, Cretaceous Research dergisinin önümüzdeki sayısında, o ailede bilinen tek tür olduğunu söyleyecekler.
Araştırmacılar bu durumu şu şekilde açıkladı; "Güçlü arka bacaklarına odaklandıysanız, bir çekirge diyebilirsiniz, antenleri karınca gibi, karın karmaşığı daha çok bir hamamböceği gibi görünüyordu, ancak yüz çoğunlukla bir eşekarısı gibi görünüyordu ve nihayetinde uzlaştığımız nokta Hymenoptera ailesi oldu."
Araştırmacılar bu tuhaf canlının yaşam tarzı hakkında da kendisi kadar nispeten az şey biliyor. Araştırmacılar muhtemelen yumurtalarını bırakmak için zeminde sürünerek toprağı taradığını ve beslenmek için dikenlerini kullandıklarını düşünüyorlar.
Araştırmacılar, böceklerin neden neslinin tükendiğini tam olarak belli olmadığını ama uçamamasının bir neden olarak görülebileceğini söylediler.
Her iki durumda da, yaratık öldüğünde, bu, evrimsel bir çıkmaz haline gelmiş durumda. Çünkü bu esrarengiz böcek için yakın geçmişte ya da şimdiki zamanda bilinen yakın akrabaları yok.