Bal Arıları Hakkında Az Bilinen 10 Müthiş Bilgi

Bal arıları muhteşem yaratıklardır. İnceledikçe her gün yeni bir şey daha öğrenirsiniz. İster alerjinizden dolayı nefret edin ister çalışmalarından dolayı takdir edin arılar hakkında inanıyoruz ki daha çok bilmediğiniz şey var.

1) Yamyamlık

Arıların beslenme alışkanlıkları oldukça basittir. Polenler. Peki ya üretim az ise, nektar bulamazlarsa ne olur. Sonuç yamyamlık. Bal arıları zorlandıkları zaman kendi arkadaşlarını ve larvalarını yiyebilir. Ayrıca larva döneminde larvaların bakıcıları olan arılar tarafından da bozuk larvaların yendiği de bilinmektedir.

2) Akılsız Robot Bireyler Değillerdir

Sanılanın aksine arılar tek tek akılsız bireyler değildir. Tek bir amaca yönelmiş olanları hariç, işçi arılar kovanda gerektiğinde rol değişimine gidebilirler. Ölü arıları kovandan çıkarırken ölüye bir nevi cenaze töreni şeklinde saygılı oldukları gözlemlenmiştir. Arılar günlerini ölen arkadaşlarını kovan dışına taşımanın yanı sıra, kovanı sürekli temizlemek için harcayabilirler. Açlık zamanlarında ise hasta erkekleri kovan dışına atarak bir nevi güvenlik görevi de üstlenirler.

3) İnanılmaz Algıları Vardır

Arılar bir saniyelik görüntünün 300 de birinde olan değişimi algılayabilir. İnsan gözü ise bir saniyelik görüntünün 50 de birini algılayabilmektedir. Koku duyuları da muazzamdır. Arıların tozlanmayı kolaylaştırmak için belli aralıktaki çiçeklere ilgi duyduğu açıktır. Bununla birlikte, bu işlev aynı zamanda tanımlama ve çiftleşme çağrısı olarak da işlev görür. Her arı kolektifinin kovan arkadaşlarının birbirlerini tanımak için kullandığı kendine özgü bir kokusu vardır ve bir kraliçe yuvayı terk etmeye ve yeni bir yumurta başlatma zamanı geldiğinde, feromonları yolculuğunda kendisine eşlik etmek için kendi arılarını yanına çekerler.

4) Arılar Kırmızıyı Göremez

Bal arısının beş gözü vardır. Bunun diğer hayvanlara göre daha net bir görüş kazandıracağını düşünürüz, ancak durum böyle değil. Tam olarak değil. Arıların başlarındaki iki büyük gözü ve uçuş navigasyonun da yardımcı olmak için kullanırlar. Ve başlarının merkezinde üç tane daha basit göze sahiptirler. Bununla birlikte arılar çok az renk görürler.
Arılar muhtemelen kırmızıyı siyah gibi görmektedirler. Ancak bu eksikliği insanların göremediği mor ötesi renkleri görerek kapatırlar.
Arılar bu özellikleri sayesinde, çiçeklerin merkezinde yoğun olan bu spektrumu hedeflerine yönelmek için kullanırlar. Bal arıları ultraviyole ışık frekanslarından yoksun bırakılırsa, açlık söz konusu olmadıkça çiçeklere ilgilerini yitirirler.

5) Çiftleşme Ritüelleri, Erkek Arı Ölür

Arılar arasında çiftleşme ritüelleri müthiştir. Erkekler için çiftleşme ölüme sebep olur. Kraliçeyi dölleme amacına hizmet eden erkek arı, kraliçenin içinde bir parçasını bırakır. Bunun bir nevi mühür görevi gördüğü düşünülmektedir. Bununla birlikte, kraliçeye yaklaşan bir sonraki kişi, bir önceki erkeğin üreme organını ortadan kaldıracak ve döllenme sürecini sürdürecektir. Kraliçe döllendikten sonra ise bir daha asla çiftleşmez.

6) İnsanları Yüzlerinden Tanıyabilir

Arıların bir grup insan içinden sadece sizi takip ettiğini düşündüğünüz olaylar yaşadıysanız evet bu doğru. Arılar muhtemelen sadece sizi takip ediyordu. Arıların yüzleri ayırt edebildikleri ortaya konmuştur. Ve geliştikçe bu konuda daha da iyi oldukları belirlenmiştir.

7) Bomba Uzmanı Olarak Eğitilebilirler

Müthiş koku duyuları sayesinde bomba içindeki maddelere karşı da eğitilebilirler. Bomba maddeleri içine konan bir parça ödül şeker için çok rahatlıkla bomba maddelerini sizin için bulabilirler.

8) Doğuştan Bilmezler, Sonradan Öğrenirler

Hiçbir bilgiyi doğuştan bilmezler. Her bilgiyi çok hızlı bir şekilde öğrenirler. Bunun nedeni de uçuş saatleri arttıkça kanatları yıpranmaktadır. Diğer arıları takip ederek çiçekleri, dansları öğrenirler. Kanatları yıprandıktan sonra ise kovan görevleri almaya başlamayı öğrenirler.

9) MS Hastalığına İyi Geldikleri İddia Edilmektedir.

Arılardan gelen propolis tedavisinin MS hastalarına iyi geldiği iddia edilmektedir. Bu maddenin sinir uçlarını onardığı ve hastalarda düzelmeye sebep olduğu bir iddiadır. Ancak klinik deneyler ile kanıtlanmış bir uygulama yoktur.

10) Matematik Becerileri

Kovanlarındaki muhteşem altıgen şekillerinden dolayı bu ünvanı kazanmamışlardır. Aslında ilk şekil çemberdir. Isı dan dolayı ve arının vücut şeklinden dolayı duvarlar eriyerek altıgen şeklini almaktadır.

Ancak yine de hesaplama konusunda küçük birer dâhidirler. Uçuş mesafesi, geri gelme ve kovanın yeri gibi sürekli hesap gerektiren işleri yapmak zorundadırlar.

Okunma 9766 defa