Bu sayfayı yazdır

Bu Böcek Aşk İçin Yeri Göğü İnletiyor

Bilim adamları bazen diğerlerinden çok ama çok acayip olayları araştırmak durumunda kalıyorlar.

Bu sefer gözlerini bir su botu böceği türüne dikmiş durumdalar. Micronecta scholtzi türününü başardığı olaya inanamayarak inceliyorlar. Ki hala sırını bulabilmiş değiller.

Bu böcekler Orta Avrupa’da türünün 5 üyesi ile bulunmaktalar. Orta Avrupa’nın göl ve göletlerinde yaşarlar. Ancak boyutları nedeni ile zor bulunuyorlar. Böceklerin boyutu yaklaşık “2 mm”. Tekrar yazmak gerekirse iki milimetre. Bunu özellikle belirtiyoruz ki bu böceğin dişisine kur yaparken söylediği 3 aşamalı aşk şarkısı tam 99.2 desibele ulaşarak bir dünya rekorun sahibidir. 99.2 desibel ses bir çim biçme makinası veya yanınızdan geçen bir nakliye treninin çıkardığı gürültü kadardır. Tekrar tekrar yazarsak bu böceğin boyutu 2 mm ve tek bir böcek dahi bunu başarabiliyor.

Sesin bu denli yüksek olmasının sebebi ise tamamı ile “aşk”. Çünkü dişilerin daha çok ses çıkaran erkeği tercih ettiklerine dair kanıtlar var. Bu aşk ki bilim insanlarını şaşkına çevirmiş durumda. Bu sesin kaynağını en azından daha büyük bir böcek olmasını beklediklerini ancak 2 mm boyutunda bir su botu böceğinden çıktığını fark ettiklerinden beri bu müthiş olayı bilim insanı olarak bir mucize olarak karşıladıklarını söylemekteler.

Fransa ve İskoçya'lı biyologlardan ve ses mühendislerinden oluşan bir bilim insanları ekibi, Micronecta scholtzi ‘nin Guinness Rekorları kitabına giren onaylanmış en yüksek böcek sesi olarak bu rekorun yanınızdan geçen bir nakliye treni kadar olmasına gerçekten inanamadılar. Gürültü o kadar beklenmedik bir şekilde yüksekti ki mühendisler aletlerinin kalibrasyonunu kontrol ettiler. Araştırmacılar bu türün erkeklerinin, karnındaki oluklar boyunca penisinin sırtı üstünde, sadece 50 mikrometre çapında bir insan saçı kalınlığındaki bir bölgeyi kullanarak sulatı şarkıları üretmekte olduğunu buldular.

Bu devasa büyük ses, sudan havaya hareket ettiği için neredeyse tümü kayboluyor. Ancak insanlar gölet kıyısında yürürken sesi duymaya devam ederler. Büyüklüğüne göre sıralanırsa bu ses, tüm hayvan türleri de dahil olmak üzere en gürültülüsü olarak kayıt edilmiştir.

Üreme organlarını kullanarak çıkan bu sesin mekanizmasına benzer mekanizmayı Syntonarcha iriastis türü bir güvenin dışında kullanan böcek yoktur.

Ses üretiminin mekanizmasını bilen araştırmacılar, üretilen ses hacmine göre hala bir karşılığını bulamışlardır. Ve en zoru ise bu kadar küçük mikro mekanizma da sesin çıkışını gözlemlenin zorluğu sebebi ilede  mekanizmanın yapısı tam anlaşılamamış durumdadır. Böcekte, sesi yükseltecek dış rezonans veya belirgin bir vücut parçası da tespit edememişlerdir.

Ancak eğer bu mekanizmanın tam anlaşılması halinde ultrason da çok yararlı ve kullanışlı olacağını düşünüyorlar.

Okunma 3224 defa