Bu sayfayı yazdır

Yılbaşı Tatilini Afrikada Geçiriyorsanız, Bu Böceğe Dikkat

Ki kendisi en çok insan ölümünden sorumlu olan dünyanın en tehlikeli böceğidir. Çeçe sineği, Tsetse veya çıkardıkları seslerden dolayı tik-tik sinekleri olarak ta bilinirler. Çeçe sinekleri, genellikle Glossinidae familyalarına yerleştirilen Glossina cinsindeki tüm türleri içerir.

6-14 mm boyutu ile normal bir ev sineğe benzese de sert tüyleri ve kremden kahverengiye değişsen renkleri ile onlardan ayrılırlar. Sahra ve Kalahari Çölleri arasındaki çoğu kıtalararası Afrika'da yaşayan büyük ısıran sineklerdir. Geniş aralıklı gözler, öne çıkıntılı ağız parçaları ve bir çift makasın kapalı bıçakları gibi yatay olarak tüm karını kapsayacak şekilde kanatları vardır. Holometaboulos böcekleridir, dişiler hızla toprağa tam yetişmiş larvaları doğururlar. Kanatlarını dinlenme halinde tamamen katlanır. Böylece bir kanat doğrudan karnının üzerinden diğerinin üstüne dayanır. Karının altında ampule benzer yapı vardır.

Çeçe (Tsetse) sinekleri, trypanosoma gambiense parazitini taşıyan sinek türüdür. Bu hastalık uyku hastalığı olarak ta bilinir. Her sene yaklaşık on binlerce kişinin ölümünden sorumlu hastalığın ana taşıyıcısı bu böceklerdir.

Hastalığın bu kadar ölüme sebep olmasının ana nedeni, çok sinsi ilerlemesidir. Belirtilerin görülmesinden sonra tedavi edilmezse 3 sene sonra hastalık can almaktadır. Bu sinekler Sahra ve Kalahari Çölleri arasındaki çoğu kıtalararası Afrika'da yaşayan büyük ısıran sineklerdir. Omurgalı hayvanların kanlarından beslenerek yaşarlar. Nehir kıyısında yoğun bitki örtüsünün bulunduğu yerlerde sıklıkla karşılaşırlar. Kurak arazilerdeki göller ve yoğun, ıslak, ağır ormanlık ekvatoral yağmur ormanlarında bulunurlar. Daha çok orta Afrika’da gözükmesi sebebi ile en çok insan ölümleri bu bölgede görülür.

Çeçe sinekleri, üçüncü dereceden larvalar ve yetişkinler olmak üzere iki biçimde görülebilir. Çeçe sineği önce kurtçukların tipik görünüşü olan üçüncü larva dönemi boyunca annelerinden ayrılır. Bununla birlikte, bu yaşam aşaması, en fazla birkaç saat süren laboratuvarın dışında neredeyse hiçbir zaman gözlemlenmemektedir.

Çeçe daha sonra hareketsiz bir dış kasa, puparium geliştirir ve kuyruk (nefes alma) sonunda iki farklı, küçük, karanlık loblu pupa-küçük, sert kabuklu, dikdörtgen oluşturur. Çeçe pupaları 1.0 cm'nin altındadır. Puparial kabuk içinde, çeçe son iki larvaya ayrılır. Ve pupa aşamayı tamamlar. 12-14 günlük bir süre zarfında olgunlaşır eğer bir dişi ise ilk larvalarını oluşturur. Böylece bir sinek ile diğer sineğin ortaya çıkışı ile onun yavrularının bir sonraki ortaya çıkışı arasında 50 gün geçer.

Pupa aşamasının sonunda, çeçe yetişkin sinekleri olarak ortaya çıkar. Yetişkinler 0.5-1.5 cm'lik uzunluklara sahip nispeten geniş sineklerdir ve diğer sineklerden ayırt edilmelerini kolaylaştıran tanınabilir bir şekil veya bauplana( karın altında ampul görünümlü yapı) sahiptirler. Tsetse'nin büyük başları, belirgin şekilde birbirinden ayrı gözleri ve olağandışı antenleri var. Göğüs oldukça geniştir; karın kanatlara göre uzatılmış ve kısadır.

Afrika Uyku Hastalığı Nedir?

Afrika Uyku Hastalığı , çeçe sineği taafından yayılan paraziter bir hastalıktır. Belirtileri yorgunluk, yüksek ateş, baş ağrısı ve kas ağrısı içerir. Hastalık tedavi edilmezse ölüme neden olabilir.

Kimin riski var?

Sahra altı Afrika'ya giden gezginler risk altındadır. Açık havada çok fazla vakit geçirmeyi planlayan ya da oyun parklarına gitmek isteyen gezginler artan bir risk altındadır. Afrika Uyku Hastalığını engelleyen hiçbir aşı veya ilaç yoktur.

Gezginler, çeçe sinek ısırığını önleyerek kendilerini koruyabilirler.

Çeçe sinek ısırığını önlemek için, açık renkli cildi, uzun kollu gömlekler, uzun pantolonlar ve şapkalar giyerek örtün.

Nötr renkli giysiler giyin. Çeçe sineği, parlak renklere, çok koyu renklere, metalik kumaşa ve maviye gelmektedir.

Çeçe sineği daha az aktif olduğunda çalılıklarda dinlenirler. Gün boyunca çalılıklardan kaçının. Çalılıklarda rahatsız edilirlerse ısırabilirler.

Araçlarınıza binmeden önce araçlarınızı kontrol edin. Hareket halindeki araçları sevmektedirler.

Böcek kovucularının, çeçe sineklerine karşı işe yaradığına dair sınırlı kanıt olmasına rağmen, yönlendirilen şekilde uygun bir böcek kovucusu kullanmanız gerekir.

Kalmak için klimalı odaları tercih edin.

Okunma 4250 defa