Her ne kadar adı bile çoğu insanı tiksindirsede bütün böcekler zararlı değildir. Çinliler gibi mutfağımıza sokmasakta bahçemizde olmasından rahatsız olmamamız gereken böcekler var, Sizi istemediğiniz böcek türlerinden kurtaran bahçe bitki ve peysajınızı kurtaran böcekleri tanıyalım. Sadece bal arısının Amerika Birleşik Devletleri ekonomisine katkısı yaklaşık 16 milyar dolar. Türkiye'de ise arıcılığın bir üretim dalı olarak bal ve balmumu üretimiyle ülke ekonomisine doğrudan katkısı 160 trilyon TL. civarındadır. Tozlaşma yolu ile ekonomiye olan katkısının bal ve balmumu ile sağlanan katkının en az 10-15 katı olduğu dikkate alındığında arıcılık bu yolla ülke ekonomisine 1.6-2.4 katrilyon TL katkı sağlamaktadır. Ayrıca, büyük çoğunluğu kırsal kesimde yaşayan ve yeterli toprağı olmayan 150.000 dolayındaki kişi için istihdam kaynağı olması arıcılığın ülkemiz ekonomisi yönünden önemini ortaya koymaktadır. Ekonomik olarak, arıcılığın gelişmesi arıcılık sektörü için gerekli arı, ana arı, kovan, bal süzme makinesi, temel petek, arıcılık malzemeleri ve ambalaj maddelerinin üretildiği sanayi iş kollarının ortaya çıkmasına ve bu alanda istihdamın sağlanmasına yardımcı olur. Dünyadaki en kaliteli bal, çok sayıda çiçek türüne sahip olması nedeniyle Türkiye’de elde edilmektedir. Dünyadaki çiçek türlerinin 3/4’ü Türkiye’de bulunmaktadır.
Yeşil dallar: "Yaprak aslanları" olarak da bilinen lacewing, en ünlü yararlı böceklerden biridir. Düzinelerce yaprak bitleri yiyebilecekleri vahşi bir yırtıcıdırlar. Ayrıca bitkiler, beyaz sinekler, mealybugs, tırtıllar ve pulları kullanırlar. Onları tatlı bir alyssum, angelica ve kozmos ekip dikerek bahçenizde kalmalarını sağlayın. Ayrıca nektar ve bitki polenleri ile beslenirler.
Damned Bugs: Donuk kahverengi renkleri nedeniyle çevreleriyle iyi uyum sağlarlar. Onların avı kapmak için kullandıkları kalınlaştırılmış ön bacakları oldukça ölümcüldür. Yapraklar, yaprak bitleri, incir böcekleri, küçük tırtıllar ve diğer yumuşak gövdeli böcekler ile beslenirler.
Zemin böcekleri: Geceleri yırtıcı bir avcıdır. Ancak aslında işi bitiren böceğin larvalarıdır, tek bir larva 50'den fazla tırtıl yiyebilir, Ayrıca salyangoz, lahana kurtçuğu, kurt kurdu ve salyangozları da avlarlar. Toprak böcekleri, hızlı hareket eden yırtıcıdır ve toprak çanak çömlekleri avlamak için güçlü çenelerini kullanırlar.
Parazit Wasp: Braconid wasp olarak da bilinirler, minicik ama ölümcül böceklerdir. Yetişkin dişi, avının bedeninin içine yumurta bırakır ve sonunda besin olur. Onların her zamanki kurbanları kene kurdu, domates kornworm, lahana ringerler, keten güvesi ve diğer zararlı böceklerdir. Ayrıca yonca gibi minik çiçeklerin nektarlarını besliyorlar.
Kız böcekleri: Lahdin böceği olarak da bilinir. Hem yetişkinler hem de larvalar, en sevdikleri yaprak bitlerini avlarlar. Ömrü boyunca, tek bir böcek, 5.000 yaprak biti yiyebilir.
Tachinid Sinekleri: Tüylü bir kara sineğe benzerler tırtıllara ve böceklere saldırıyorlar. Tacinids, yumurtalarını avları üzerine koyan parazit böceklerdir. Yumurtalar yumurtadan çıktıklarında, larvalar kurbanlarına doğru uzanır ve içlerinden yiyip bitirirler. Tachinid sineklerini, maydanoz ve dereotu gibi bitki bitkilerle bahçenize çekebilirsiniz.
Syrphid Flies: Çoğu zaman çiçeklerin üstünde gezindikleri zaman görüldüğü için gezinme sinekleri olarak da bilinirler. Sarı ve siyah çizgileri ile çoğu zaman sersemlemiş arılarla karıştırılırlar, ancak bitkileri tozlaştırırlar. Yaprak bitleri ve mealybug'ları avlamaktan hoşlanırlar. Syrphid larva, yaprak bitinin gizlendiği yerde kıvrık tırmıklarla sıkışır. Bir larva ayda yüzlerce yaprak biti yemeye muktedirdir.
Bahçe zararlılarını doğal yollarla kontrol altında tutmak için verdiğimiz bir kaç örneğin yanında, resmi facebook hesabımız Anka böcek ilaçlama hesabımızdanda böcek yiyen bitkilere ulaşabilirsiniz. Yine de yakınımda asla böcek görmek istemiyorum diyorsanız, Anka pest control bahçenizdeki böceklere karşı, bitki türlerine uygun ilaçlar ve uygulamalar eşliğinde sizin sorun ve sorumluluklarınızı üstlenmektedir. Ücretsiz keşif ve bilgi için iletişime geçebilirsiniz.