Hangi Böcek Sokarsa, Tedavisi Ne?

Böcek Sokarsa Böcek Sokarsa Anka İlaçlama

En sevdiklerimizin yada kendi başımıza geldiği zaman ilk yapmamız gereken müdahaleleri sizler ile paylaştık. Arı, Sivrisinek, Kene, Yılan, Fare, Pire, Akrep, Örümcek yada Böcek ısırması yada sokması durumlarında ilk yardımın önemini hep birlikte inceleyelim, Haşere yada böcek gibi sağlığımızı tehtit eden bu canlılara karşı düzenli ilaçlamamızı yaptıralım.

ARI SOKMASI: Arı soktuktan sonra panik yapıp arıyı elinizle sıkarak çıkarmayınız! Arı zehir kesesini sıkmanız durumunda sokulan bölgeye daha çok arı zehirli sevk edilmesine yol açacaktır. Etkili tedavi yöntemi amonyaktır, arının sokmuş olduğu bölgeye sürülür. Üzerine buz koyarak veya soğuk su ile yıkamak, Yoğurt sürmekte etkili yöntemlerden biridir, Bir diş sarımsakta işimizi görecek doğal tedavi yöntemlerinden biridir, Sarımsağımızı iyice eziyoruz ve bölgeye sürüyoruz. Arının iğnesinin hala derinizde olup olmadığına bakınız, arının ısırdığı alanda küçük siyah nokta olup olmadığına dikkat edin. Genellikle bal arılarının iğneleri kurbanların derilerinde kalır ve 2-3 dakika içinde zehrini tamamen derinin içine boşaltır, çabuk davranarak iğneyi deriden çıkarmak arı sokmasının ciddiyet seviyesini biraz azaltabilir. 

SİVRİSİNEK SOKMASI: Sivrisinekler acı hissetmememiz için derimize uyuşturucu bir madde zerkeder. Bu zerk edilen madde zamanla derimizde alerji yapar alerjinin doğal sonucu kaşıntıdır. Sivrisineğin emdiği kan miktarı da kaşıntının şiddetini artır yada azaltır. Eğer sinek vücudunuzdan bolca kan emdiyse ve kendiliğinden ayrıldıysa kaşıntı az olur. Eğer canlıyı elinizle vurdunuz ve öldürdünüzse kaşıntı şiddetli olur. Bunun sebebi sineğin bıraktığı tükürük salgısını zamanla geri emmesidir. Yani eğer siz sineği öldürürseniz canlı bıraktığı tükürük salgısını geri ememez ve kaşıntı şiddetlenir. Sivrisinek ısırığını geçiren en iyi doğal yöntem tuz dur. Isırılan bölgenin şiddetlice kaşınmasından sonra o bölgeye bir miktar su damlatır ve üzerine tuz ekelerseniz ve kuruyana kadar beklerseniz ısırık kaşıntısının hemen geçtiğini görürsünüz. Bunun sebebi tuzun derinizdeki kaşıntı yapan kimyasalları emmesidir. Bunu sağlayan şey tuzun oluşturduğu yoğunluk farkıdır.

FARE ISIRMASI: Kuduz, tifo, tifüs, veba gibi hastalıkların yayılmasında aktif rol oynayan bu kemirgenler çoğu kez kol ve bacakları ısırırlar. Farenin ısırmış olduğu yeri bol su ile yıkayınız, üzerine temiz bir pansuman koyup sarınız, Isırılan yeri kalp seviyesinin üzerinde tutmaya çalışın ve en yakın hastaneye giderek, koruyucu olarak aşı yapıldığı gibi yaranın bakım ve tedavisi de yaptırın.

KENE ISIRMASI: Kırsal alanlara çıktıktan sonra kesinlikle vücudun tamamı kontrol edilerek kene olmadığından emin olunmalıdır, tüm hayatını parazit olarak geçiren kan emici bir canlı olan kenelerin genellikle küçük boyutlarda olanları fark edilmeden insanlara yaklaşır ve yapışır, Kene ısırdığında hemen bir sağlık kurumuna gidilmeli konusunda uzman sağlık personeli tarafından çıkarılmalıdır. Eğer keneyi sigara basma ya da gaz dökme gibi yöntemlerle öldürüp çıkarmak isterseniz kenenin derinizin içine kusmasına neden olursunuz. Bu da varsa eğer hastalığın size bulaşmasına neden olacaktır. Sağlık kurumunda çıkarılan keneye mikroskop altında bakılır ve çıkarıldığı yerde parça kalıp kalmadığı anlaşılır, kene çıkarıldıktan sonra kişi müşahede altında tutularak hastalık belirtisi olup olmadığı gözlenir.

YILAN SOKMASI: Öncelikle yılan sokması sonrasında zaman çok önemli bir kriterdir, müdahalenin en kısa sürede yapılması gerekir. Isırılan bölgenin kalp hizasının altında tutulması gerekir. Dolaşımın yavaşlamasını sağlamak amacıyla yine bu bölgeyi mümkün olduğunca hareketsiz tutmaya çalışmak hastanın sağlık kuruluşuna yetiştirilene kadar zaman kazanmasını sağlayan ilk kuraldır.. Turnike yapımı da zehrin vücutta dolaşımını engelleyen bir diğer yöntemdir, ancak turnike işlemini de ilk 30 dakika içinde yapmak hasta için hayati önem taşıyabilir. Isırılan yerin emilerek zehrin temizlenmesi de zehrin bir kısmının dışarı atılmasına yardımcı olacaktır, fakat işlemin tam olarak nasıl yapılacağını bilmeyen kişilerce denenmesi yardım etmeye çalışanların da hayatlarını tehlikeye sokacaktır. 

PİRE ISIRIĞI: Eğer pire ısırığına maruz kaldıysanız ve herhangi bir şey yapmadıysanız  bu ısırıklar eninde sonunda daha kötü bir hal alacaktır, çünkü ısırıklar sonucu meydana gelen kaşınmalar cildin tahriş olmasına sebep olacaktır. Pire ısırığının etkilerini azaltmak için alınabilecek temel önlemlerden biri de pire ısırıklarının olduğu bölgenin kaşınmamasıdır. Bunu yapmak bir süre sonra çok zor bir hal alacaktır, eğer pireli bölgeleri kaşırsanız  oluşan yaraların ve çiziklerin içerisinden, kan dolaşımına bakteriyel enfeksiyon girişi söz konusu olabilir. Pire ısırıklarının olduğu bölgede oluşan aşırı kaşınma isteğini önlemek için o bölgeye, soğuk su veya buz koymanız durumunda belirtileri bir nebze de olsa rahatlatabilirsiniz. Ayrıca oluşan şişlikleri ve tahrişleri de bu şekilde önleme şansı bulabilirsiniz. Pire ısırıklarının evde yapılabilecek tedavi işlemleri için en etkili ilaçlardan biri de kalamin losyonu olacaktır. Pire ısırıklarına karşı yatıştırıcı, sakinleştirici ve kaşıntıları dindirici bir etki yapmaktadır. Bu yüzden oluşabilecek belirtilerin direk olarak ortadan kaldırılmasına yardımcı olur.

AKREP SOKMASI: Sokulan yerin üst ve altından turnike uygulanarak zehirin kana ve lenfe yayılması önlenir, Yaralı bölgeye soğuk su veya buz uygulanır, Kesi yerine karbonat bulamacı konursa ağrı durur. Lokal olarak permanganat veya amonyak sürülür. Sokulan yerin üzerine havluya sarılı buz torbası  koyulur. Zehir gözlere temas edecek olursa bol su veya süt vs. gibi bir sıvı ile yıkanmalıdır. Sokulan yeri bıçak vs. ile yarmak, kesmek, emmek, çeşitli merhemler sürmek gibi yöntemlere başvurulmamalıdır. Kalp ve solunum fonksiyonları takip edilmeli, Sistemik semptom görülen hastalar, özellikle çocuklar ve yaşlılar 24-48 saat süreyle müşahade altında tutulmalıdır.

ÖRÜMCEK ISIRMASI: Örümcek ısırığının olduğu bölge öncelikle sıcak su ve sabunla yıkanmalıdır. Bu ikincil enfeksiyonları önlemeye yardımcı olacaktır. Ayrıca bulaşıcı hastalıkları önlemek için alan yıkandıktan sonra bir antiseptik merhem de uygulanmalıdır. Soğuk kompres örümcek ısırıklarından kaynaklanacak şişliklerin azalmasına yardımcı olur. Etkilenen alan üzerine havluya sarılmış buz küpleri ile ya da soğuk suya batırılmış temiz bir havlu ile kompres yapılabilir. Ayrıca rendelenmiş patates buzdolabında biraz bekletildikten sonra da alana uygulanabilir. Cildin yatışmasını sağlarken ağrıyı da azaltacaktır.

BÖCEK ISIRMALARI: Böcek ısırmalarına karşı en sık tercih edilen doğal tedavi yöntemlerinin arasında Sirkeye tuz ilave edip böceğin soktuğu yere sürmek, Taze sıkılmış limon suyunu sürmenin yanısıra Lahana yaprağının suyunu sıkıp, bu suyu böceğin soktuğu yere bolca sürmek ise zehrin dağılmasını engelleyen yöntemler arasında yer alıyor. 

Bir böcek yada haşere ısırığına bağlı bir zehirlenme vakası ile karşılaştığımızda bu olguların yönetimi ile ilgili desteğe ihtiyaç duymaktayız, bu sebeple kurulmuş olan Ulusal Zehir Danışma Merkezi (UZEM) bizlere bu anlamda hizmet vermektedir. Günümüzde konusunda yetkili “Ulusal” tek merkez UZEM’in 114 no’lu çağrı merkezi Türkiye’nin dört bir yanından gelen telefonlara 7/24 cevap vererek medikal destek sağlamaktadır. Ev, İş yeri, tüm yaşam ve kullanım alanlarınızdaki yürüyen, uçan haşere ve kemirgenler ile mücadelenizde Anka Pest Control olarak sorun ve sorumluluklarınızı üstlenmekteyiz.

Okunma 9060 defa