Bu sayfayı yazdır

Böcek ve Haşere Kolonilerindeki Fedakarlığa Şaşıracaksınız

Tehlikeyi sezdiklerinde kaçmak yerine koloniler halinde yaşayan böcekler, karınca, termit, arı ve bazı haşereler, kolonilerini uyarırlar. Her bir haşere ve böceğin kendine has uyarı şekilleri vardır. Karınca, arı ve termitler disiplin, iş bölümü, itaat, fedakarlık üzerine kurulu bir organizasyon içerisinde yaşarlar. Larvadan çıktıkları andan tüm yaşantı süresince larvalarını kolonilerini korumak, beslemek, beslenmek için yaşarlar, birbirleriyle yiyeceklerini paylaşıp tehlike anında birbirlerini uyarır Türlerine göre kraliçeyi korumak için canını feda edebilirler. Dünya üzerinde hemen hemen her bölgede bulunan karıncalar dünyanın en çalışkan canlılarıdır. Kraliçelerin asıl görevi üremeyi sağlamak karıncaların sayısını arttırmaktır. Fiziksel yapı olarak diğer karıncalara göre daha gelişmişlerdir, Erkeklerin ise görevi kraliçe arıların üremesi için dölleme görevini yerine getirmektir, ancak ilginç olan neredeyse tamamının kraliçeleri dölledikten sonra ölmeleridir. Asker karıncaların ise görevi kolonileri dışarıdan gelebilecek tehlikelere karşı korumaktır.  Ayrıca bu askerler, karıncalar için yeni yaşam yerleri bakmakta ve avlanma ile düşmanla savaşma görevleri vardır. İşçi karıncaların ise hepsi dişidir. Yuvaların içinde görmüş olduğumuz koridorlar işçi karıncalar tarafından yapılmaktadır, ayrıca işçi karıncalar yiyecek aramakta buldukları yiyecekleri taşıyarak yuvalarına getirmektedir. Karınca yuvalarının temizliği de işçi karıncalardan sorulmaktadır.

Bir diğer mükemmel canlı arılarda ise Kraliçe arı salgıladığı feremonla işçi arıları etrafına çeker, kolonide birliği ve düzeni sağlar, feromon kokusu algılayan işçi arılar kolonideki işleri düzenle yürütürler. Her kovanda kraliçenin salgıladığı bir kimyasal madde vardır ve kovandaki bütün arılar bu maddeyi kraliçeden alırlar yani kraliçe ile aynı kokuya sahip olurlar. Bu madde sayesinde aynı kolonideki bütün bireyler birbirlerini kolaylıkla tanır, arılar dış görünüş olarak birbirlerine çok benzerler. Bu benzerliğe rağmen kovana giren herhangi bir yabancı arı tanınır ve kovandan dışarı atılır ya da öldürülür. Yumurtlama dışındaki kovandaki bütün işi işçi arılar yapar.

Termitler ise haşere ilaçlama, böcek ilaçlama ve mücadelesindeki en zorlu böceklerdir, evinizdeki yada yaşam alanlarınızı sarmış olan termitleri fark etmeniz çoğu zaman iş işten geçtikten sonra gerçekleşmektedir. Bir parkenin altında çok kısa zaman içinde binlerce sayısı olabilen büyük koloniler inşa eden bu böcekler, sadece parkenizin üst boyalı vernikli yüzeyine dokunmadan alt bölümünü tamamen toz haline getirebilirler. Bir gün parmağınızla bile parkenize bastırdığınızda parkeniz çökebilir. Çoğu işçi, bir kısmı asker olan renksiz, cinsiyeti körelmiş bireylerle, üretici bireylerden meydana gelir. Kraliçe yumurtlama odasında hareketsizce kalır. Görevi ömür boyu yumurtlamaktır. Etrafında yüzlerce işçi ve koruyucu asker vardır. Tehlike anında iri vücudunu yuvarlayarak kurtarmaya çalışırlar. İşçiler tarafından beslenir, temizlenir ve yumurtaları alınarak bakım odalarına götürülür. Termitler de karıncalar gibi asker beslerler. Fakat bu askerler hiçbir zaman hücum etmezler. Bunlar sadece yuvanın müdafaası veya kale civarında erzak toplamaya giden silahsız işçilerin korunmasında görev alırlar. Bir termit ailesinde bir kral, bir kraliçe, 150 bin eşeyli termit, 350 bin asker ve 500 bin kadar işçi bulunur. İşçi ve askerler belli bazı besinlerin etkisiyle cinsiyetlerini kaybetmişlerdir. Kralın vazifesi belli aralıklarla kraliçeyi döllemektir. Termit ilaçlaması mutlaka profesyonel haşere ilaçlama firmaları tarafından yapılmalıdır.

Alman hamamböceklerinin fedakarlığı ise tamamen neslinin devamı soyunun tükenmemesi adınadır. Kuyruk kısmında sürekli yumurta paketi taşıyan bu böcekler stres anında yada ilaçlanma sonrası öleceğini anlayıp güvenli bir yere yumurtalarını bırakırlar böylelikle kendileri o an ölse bile Bırakılan her yumurtadan ortalama 100 ila 150 yeni alman hamamböceği çıkmasına sebep olup 300 milyon yıldır devam eden soyunu devam ettirmeye katkıda bulunurlar. Ev ilaçlaması yada herhangibi bir yaşam, kullanım alanınızda gördüğünüz haşere ve böcek ilaçlaması ve mücadelesinde mutlaka profesyonel haşere ilaçlama firmalarından destek almayı unutmayınız.

Okunma 6179 defa