Böcek İlaçlaması konusunda uzmanlar!

Küresel ısınma, aşırı hava olayları, sel, sıcak hava dalgaları ve kuraklık gibi şiddetli sıcaklıklarda genel bir artış, çevresel değişiklikler, birçok organizma için sorun teşkil etmektedir, hayatta kalabilmek için davranış, fizyoloji ve yaşam stratejilerini değiştirmek zorunda kalan böcekler artık hiç çekinmeden yaz aylarında olduğu gibi kış aylarında da yaşam alanlarımızı ziyaret etmektedir. Haşere ilaçlama ve mücadelesi için Böceklere karşı organik sentetik insektisidler geniş bir uygulama alanı bulmuştur. Fakat zamanla bunlara karşı dayanıklı ırklar ortaya çıkmış ve halen de çıkmağa devam etmektedir. Bu nedenle de yapılan kimyasal savaşta beklenen ölçüde başarılı olunması için ev ilaçlaması, apartman ilaçlaması, fırın ilaçlaması, hastane ilaçlaması, üretim tesisleri ilaçlaması, eğlence tesisleri ilaçlaması, şantiye ilaçlaması, depo ilaçlaması, bahçe ilaçlaması, cafe ilaçlaması, bar ilaçlaması, fabrika ilaçlaması vb. gibi yaşam ve kullanım alanlarımızdaki sağlığımızı tehtit eden ekipmanlarımıza zarar verebilen haşere yada zararlı hamamböceği, kene, sinek, karınca, pire, tahtakurusu, tahta kurdu, güve, gümüş böceği, örümcek, yılan, akrep, fare, v.b gibi zararlı ilaçlamalarında etkinliği ve verimliliği arttırmak amacıyla teknolojik gelişmeleri yakından takip etmeli ve her zaman aynı pestisit, ilaç ve uygulamalardan kaçınmalıyız. Nesli tükenmesin diye bu denli mücadeleci olan, sürekli bağışıklık sistemi gelişen bu canlılar ile etkili bir mücadele uzman ve sahada deneyimli kadrosunu bünyesinde barındıran ruhsatlı profesyonel haşere ilaçlama firmaları tarafından gerçekleşebilmektedir. 

İnsan, evcil hayvan ve kültür bitkilerinin zararlılarından olan böceklerin, bunlara karşı savaşta kullanılan insektisid dediğimiz böcek öldürücü zehirli kimyasal bileşiklere karşı zamanla dayanıklı hale geldiği günümüzde, üzerinde en çok durulan ciddi konu ve sorunlardan birisi bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesi ve mutasyondur. Bunun için önce, dayanıklılığın anlamını daha açık bilmek gerekecektir. Bir uygulamacı veya yetiştiriciye göre dayanıklılık, herhangi bir zararlı böceğe karşı kullanılan bir ilacın daha önceki etkili durumunu devam ettirmemesi yani etkisiz kalması manasını ifade eder. Bilimsel olarak ise, bir zararlı böcek türü, bireylerinden yavrularına kalıtsal olarak geçmiş ve zehirli kimyasal bileşiğe karşı koyabilme yeteneğinin kazanılmış olmasıdır diye de tarif edebiliriz.

Böceklerde ilaçlara dayanıklılığın meydana gelişinin, mutasyon dediğimiz genler üzerindeki kalıtsal değişmelerlede ortaya çıkabilmeleri mümkündür. Bu tarzdaki dayanıklılığın seleksiyona oranla çok daha az oluşabileceği üzerinde araştırıcılar birleşmektedirler. Bu yolla gelişen dayanıklılıkta insektisidler mutagenetik bir etmen olarak yol oynamakta, böylece normal genleri ilaçlara dayanıklı gelecek gen haline değiştirmekte, zamanla da bir böcek populasyonunun ileriki döllerinde ilaçlara dayanıklı yeni nesil genlere sahip böcek populasyonu hakim duruma geçmektedir. Böceklerde dayanıklılığın kazanılmasına olanak sağlayan nedenler aynı zamanda değişik tipte dayanıklılıkların ortaya çıkmasını sağlarlar. Sürekli aynı İnsektisid böceğin davranışında da değişiklik yapar. Böylece böcek ilaçla temas etmekten kaçınır yada çok kısa bir süre temas eder. 

Bir böceğe karşı savaşta kullanılan bir ilaç böceğin duyarlı dokularına kadar ulaşır ve bunların içine girebilir. Çok düşük dozları bir türün bazı bireylerini kolaylıkla öldürebildiği halde, aynı ilacın yüksek dozları dahi aynı türün bazı bireylerini öldüremez. Çünkü böcekler salgı­ları, enzimleri, işe yaramayan yağ dokuları kalıntılarında zehirli bileşiği depolama, ilacın etkisini bozma veya kafi miktarda deriden ilacın geçmesine engel olma gibi özel metabolizma yani fizyolojik faaliyetleri ile ilaçların zehir etikisinden korunmuş ve bu etkiyi azaltmış olarak dayanıklı hale gelirler. 

Ev ilaçlaması yada böcek ilaçlaması haşere ile mücadele aslında basit bir konu değildir. Önce mevcut böcek türüne göre ilaçlama ve uygulama yapılabilmesi için keşif yapılmalıdır. Bu nedenlerden dolayı söz konusu olan bu zararlılarla etkin bir mücadele Bu canlıların biyolojilerini, davranış biçimlerini ve üreme-yaşam döngülerini çok iyi bilmekle gerçekleşebilmektedir. Bugün hemen hemen izmir haşere ilaçlama konusunda her semtin ortak sorunları olduğu gibi, sahil şeridindeki yapılanmalar ile örneğin karşıyaka, bayraklı, mavişehir, konak, güzelyalı, alsancak, narlıdere, urla, foça, vs gibi yerlerde hamamböceğine daha çok rastlamaktayız. Dağlık yada kırsal yada daha iç kısımlarda kalan yerlerde de yılın 12 ayı her tür zararlıya rastlamaktayız. Elbette günümüzde ucuz olsun ekonomik olsun algısı her şey de olduğu gibi maalesef sağlık sektörlerinde de var. Salyası yada bacaklarıyla taşıdığı Hastalık yayan bu böcekler ile mücadelede kaliteye önem vermeniz dileği ile.

Okunma 5445 defa