Çoğunluğu 1 mm'den daha kısa olan binlerce akar türü vardır. Basık vücutları prosoma ve karından oluşur. Akarlar dört çift bacak taşımaktadır.
Yumurtadan başlayarak, bu örümcekler, tam olgunlaşmadan önce larval ve pupal aşamaları boyunca gelişir. Karada ve suda hayatta kalabilirler. Çoğu akar hayvanlara zararlı olmasa da, bazı türler parazit niteliktedir.
Hayvan barınaklarına saldıran parazit akarlar, mange olarak bilinen ciddi cilt iritasyonuna neden olabilir. Kuş akarları benzer şekilde kümes hayvanları için rahatsızlık verici iken, örümcek akarları bitkileri tahrip edicidir. Bazı parazit türler, ev sahiplerinin solunum yolları içinde bulunduğu için diğerlerinden daha tehlikelidir. Bazıları tehlikeli hastalıkları transfer edebilir.
Akar İşaretleri
Akar işaretleri akar türlerine bağlıdır. Akarların çoğu büyüteç olmaksızın kolayca görülebilir. Bununla birlikte, bir yüzey boyunca hareketleri de tespit edilebilir. Bazı bitki akar türleri, örümcek akarları gibi dokuma ve ipek üretir. Ayrıca bitkilerde yaprakların renk kaybına ve sonunda yaprak damlasına neden olabilirler. Yonca akarları gibi diğer akarlar, parlak kırmızı renkleri nedeniyle kolayca görülebilir. Hayvanlar ve insanlar üzerinde beslenen akarlar muhtemelen cilt tahrişine neden olabilirler. Bununla birlikte, cilt tahrişi için bir çok nedeni vardır ve gerçek nedeni belirlemek için bir doktora ihtiyaç duyulacaktır.
Akarlar, çok çeşitli hayvan gruplarıdır. Bazı akarlar yırtıcıdır ve diğer akarlar ile beslenirler. Diğerleri çürüyen materyal üzerinde bulunur ve beslenirler. Diğer akarlar bitkiler üzerinde beslenirler ve tarımsal zararlılara dönüşebilirler. Bazıları hayvanlar üzerinde beslenir.
Akar Türleri
- Kuş Akarları
Kuş akarları kuşların kanıyla beslenen ve yuvalarını üreme yerleri olarak kullanan parazitlerdir. Bu akarlar etkilenen kuşların sağlığını büyük ölçüde tehlikeye atabilir ve insanlarda cilt tahrişine neden olabilirler. Kuş akarları, beslenemezlerse türlerine bağlı olarak birkaç gün içinde ölecektir. Evcil hayvan kuşlarıyla evlerin yanı sıra, kümes hayvanları evleri ve çiftlikleri de yaşarlar.
Kuş akarları nemli koşullarda bulunur ve ilkbaharda ve yaz başlarında üreme gösterirler. Bununla birlikte, kuş akarına yakalanmış kanatlı evlerinin yılda en az iki defa muamele edilmesi önerilmektedir.
Evlerin etrafında kuş akarlarının kontrolünde kuş yuvalarının kaldırılması en önemli adımdır. En iyi sonuç için, Anka haşere kontrol uzmanlarıyla iletişime geçin. Kuş akarı ile en etkili biçimde nasıl başa çıkabileceğinizi öğrenebilirsiniz.
- Pırasa Akarları
Larvaları çok küçük, yaklaşık 0,15 ila 0,25 mm uzunluğunda, altı bacaklı kırmızıya kırmızımsı turuncu renkte. Yetişkinler, yaklaşık 1 mm ve parlak kırmızı olmak üzere, yavru ve larvadan daha geniştir. Hem yavruların hem de yetişkinlerin sekiz bacağı vardır. Bu akarlar, yumurta, larva, yavru ve yetişkin olmak üzere 4 farklı yaşam evresinden geçerek gelişirler. Yaşam döngüsü, dişi yetişkin toprakta yumurta bıraktığında başlar. Yumurtalar yumurtadan çıktıktan sonra, larvalar bitki örtüsüne taşınırlar ve burada bağlanmaya ve beslenmeye uygun bir ev sahibi bulana kadar beklerler. Larva evresi, akarların yaşam döngüsünün parazit evresidir.
Larva akarlarının tercih ettiği konakçıları, insanlar, yılanlar, kuşlar ve küçük memelilerin birçok türüdür. Kiraz akarı larva konakçının derisine nüfuz eder ve cildi hücrelere ayıran ve sindiren bir salgı enjekte eder. Larva daha sonra sindirilmiş sıvıyı emer. Larvalar beslenirken, konukçunun cildi sertleşir ve larvaların ağzı bir boru şekline gelir.
Akarların salgılarına karşı vücudun tepkisi, insan derisinde kaşıntılı, kırmızı bölgelere neden olur. Püskürtme ısırıkları ve buna bağlı kaşıntı genellikle ayak bilekleri, bacaklar, çorap üstleri, diz arkası, bel çevresindeki ve giysilerin vücuda sıkıca oturduğu diğer yerlerde bulunur. Buna ek olarak, akarlar önce kasık bölgesine gidebilirler.
Korunmak için ağaçlı bölgelerde uzun kollu ve bacak bölgesini açıkta bırakmayan giysiler giyin. Kedi ve köpeklere bulaşabilirler. Üç saatten önce ısırdıklarını anlamazsınız. O yüzden açık alanlarda dikkatli olmakta fayda vardır.
- Yonca Akarları
Yonca akarı yetişkinleri oval şekilli, sekiz bacaklı, kırmızı renkli ve bir iğnenin başı kadar küçüktür. Ön bacak ayağı diğer altı ayağa kıyasla çok uzundur ve anten varmış gibi görünürler.
Yonca akarları insan sağlığı için bir tehlike oluşturmamalarına ve mobilya, giyim eşyası veya gıda ürünlerini yok etmemelerine rağmen, ev, iş ve tıbbi tesisleri işgal ettiklerinde bir sıkıntı haline gelebilirler. İçeri girdikçe, yakında ölecekler, fakat ezilen akarlardan kaynaklanan kırmızı lekelerden rahatsız edici bir kozmetik hasar ortaya çıkar. Bu leke akarın kanını değil, akarların vücut pigmentleridir. Yonca akarları kan dolaşımıyla değil, yaygın olarak çimen, yonca ve diğer bitkilerdeki bitki sularını emerek beslenirler. Yonca akarları, çok katlı binalarda sıkıntı haline gelebilir, çünkü küf veya küfün kaynağı olan çatı ve terasta yaşayabilirler.
Yonca akarları, yumurtalar, larva, nimfler ve yetişkinler olmak üzere 4 yaşam aşamasından geçerler. Yonca akarı, öncelikle yumurta evresindeki kuru korunan yerde aşırı büyür. Kaldırım çatlakları, binaların duvarları gibi yerler çok fazla miktarda yumurta barındırabilir.
Bu kuyruklu yumurtalar baharın erken zamanlarında açılır ve sıcaklık uygun hale geldiğinde yetişkin hale gelirler. Pencere ve kapı etraflarını kuşatırlar.
- Güney Kırmızı Akar
Bu akar türleri, kışın yapraklarını kaybetmeyen ağaçlara ve bitkilere musallat olur. Bu ev sahibi bitkileri açelyalar, ormangülleri ve geniş yapraklı her mevsim yeşil bitkileri içermektedir. Akar hasarının önemli bir belirtisi, gri veya kahverengiye dönüşen ve bitkiden erken düşen yapraklardır. Güney kırmızı akarların yoğun popülasyonları sonunda bitki öldürecektir.
- Uyuz
Uyuzlar, insan kaşıntılı akarın neden olduğu bir cilt hastalığıdır. Bu mikroskobik zararlılar yaşadıkları cildin yüzey tabakasına girer ve yumurta bırakırlar. Tanımlama, akarın mevcudiyetini belirlemek için cildi inceleyerek ve uyuzların tipik belirtilerine bakarak yapılır.
Uyuz bireylerde sivilce benzeri döküntüler geliştirir ve akşamları şiddetlenen kaşıntı yaparlar. Uyuz kızarması, genellikle bilek, dirsek, koltuk altı, meme başı, bel, kemer çizgisi, kalça ve parmaklar arasında gelişir. Küçük çocuklarda boynun üzerinde, avuç içlerinde ve ayak tabanında kızarıklık belirtileri gösterebilir.
Uyuzlar bazen deride belirgin izler bırakır. Dişileri tünel açarak ilerlediği için cilt yüzeyinde çizgiler yükseltir. Ve cilt rengi veya grimsi beyaz görünebilir. Ciltte sadece birkaç akar yaşıyorsa bulmak zor olabilir. İnsan kaşıntılı akarlarında fazla ısırık olmaz ya da sokmaz. Ancak insan cildi ve hücre sıvılarını tüketir.
Uyuz tedavisinde her zaman bir doktora danışın ve arayın.
Uyuz kızarıklıklarının tekrar tekrar çizilmesi, bakteriyel enfeksiyon geliştirebilecek cilt yaraları yaratabilir. Daha detaylı olarak öğrenmek için uyuz böceği makalemizi okuyun.