Tesbih Böceği

Tesbih Böceği Tesbih Böceği Anka Böcek İlaçlama
Malacostraca sınıfından sayılan tesbih böceği, suda ve karada yaşama becerisine sahiptir. 7 adet çift bacağa sahip olan böceğin fosillerine 300 milyon yıl önce rastlanmıştır. 45 cm'e kadar değişik boylarda görülen böceğin yaklaşık 10 bin farklı türü olduğu bilinir. Tehlikeyi hissettiği an kendini yuvarlayarak koruma altına alan tesbih böceği, tanımadıkları bir yerden görecekleri temasla kapanır ve bölgeyi yuvarlanarak terk eder.
Genel olarak bakıldığında bahçede yaşamayı tercih eden tür, nemli ve rutubetli olan her bölgede hayatta kalabilir. Vücutlarında su tutma özelliği bulunmayan böcekler özellikle bahçelerin sulandığı anda ortaya çıkar. Mevcut hava şartları altında dış ortamda yaşamını devam ettiremeyeceğini anlayan tesbih böcekleri, bodrum katlar ve tavan aralarında da yaşamlarını sürdürebilir. Kapalı alanlarda kaldıkları zamanlarda yiyecek bulabilmek için mutfakları tercih eden böcek istilasından korunmak için etkili yöntemler bulmak ve profesyonel anlamda yardım almak gerekir.

Tesbih Böceği Eve Nasıl Girer?


Kapalı ve nemsiz olmayan ortamlarda uzun süre hayatını devam ettiremeyen tesbih böceği, ev ve iş yerine kapı, pencere ve kayar camlı alanlardan kolay bir şekilde girebilir. Mart ve Nisan ayında yoğun olmak üzere yılın her döneminde çiftleşmeye müsait olan tür, maksimum 7 haftalık kuluçka süresinin sonunda dişilerin kesesinden çıkarak olgunlaşmaya başlar. 3 yıla kadar yaşayabilen böcekler, yılda en az iki kere 30 ile 40 yumurta vererek çoğalmasını devam ettirir.

Tesbih Böceklerinin Beslenme Tercihi


Nemli alanlarda yaşam kalitesini artıran böcekler en sık; saksı altı, çöp kutusu çevresi, ağaç kütüğü ve lavabo çevresinde gizlenir. Ekili alanlarda ise kuru otların dibinde görülen haşere, organik atıkların yanı sıra çürüyen bitkileri de çok sever. Sahip oldukları nemi uzun süre koruyabilmek için genellikle karanlıkta ortaya çıkan böcek, dış mekanlar kadar iç mekanlarda da görülür.
Tesbih böceğiyle mücadelenin ilk kuralı yaşam alanlarının, üreme yerlerinin ve saklandıkları bölgelerin doğru tespit edilmesidir. Özellikle bahçeli alanlarda yaşayanlar kış mevsiminde kullanmak için muhafaza ettikleri odunları kapalı ve yüksek alanlarda tutmalıdır. Tahta, taş ve ağaç kütüğünde kolay bir şekilde saklanabilen böcek, eve bu malzemeler yardımıyla kolay bir şekilde transfer olabilir. Sonbaharda bahçelerde biriken kuru yaprakların da düzenli olarak toplanması ve evden uzağa atılması önerilir.

Tesbih Böceğiyle Mücadele


Tıkalı olmayan yağmur olukları, drenajın sorunsuz çalışması ve nemli ortamların daima temiz tutulması bu böcek türünün istenmeyen bölgelerden uzak durmasını sağlayacak en basit tedbir olarak sayılabilir. Botanik ilaçları bu böcekle yapılan mücadelede etkili olsa da hatalı bir kullanım bitkilere ve doğru yoldan bahçeye zarar verebilir. Binanın veya evin içinde tesbih böceğinin sayısında bir artış görülüyorsa bu yakın bir çevrede ciddi bir böcek yuvası olduğunun işaretidir. Bu böcekten korunmanın en etkili yolu öncelikle dış çevrede gereken temizlik önlemlerinin alınmış olmasıdır.
Okunma 13493 defa