Mikroskop altında görülen akarlar ortalama olarak 0.1 ve 0.5 mm boyundadır.
Kuru iklimi çok fazla sevmeyen bu canlılar türü Pyroglphidae ailesi olarak adlandırılır. Bu ailenin; Farinae, Blomia Tropicalis ve Dermatophagoides Microceras gibi türleri bulunur. Kuru iklime sahip yüksek rakımlı alanlarda bu türe ait canlılara sık rastlanmazken, Akdeniz ve Karadeniz ikliminin özellikleri uygun ortamın yaratılmasını sağlar.
İnsan derisinden dökülen parçalar ve deri tozlarından beslenen acarina türü; halıdan koltuğa, yataktan kirli ortamlara kadar hemen her yerde görülebilir.
Bu tür canlıların özellikle yatak, yorgan ve yastık üzerinde bulunmasının temel nedeni döküntülerden besleniyor olmalarıdır.
Dört çift bacağa sahip olan canlıların çok fazla çeşidi bulunur. Kara ve suda kolaylıkla yaşayabilen bu canlılar, yumurta, larva ve pupa evrelerinden geçerek yaşamlarını sürdürür.
Ev Tozu Olarak Bilinen Akarlar ( Mite ) Hangi Ortamı Sever?
Gözle görülemeyen mitelar için ideal yaşam alanı 20-30 derecelik sıcaklıktır. En az %60'lık nem en ideal ortamın yaratılmasını sağlar.Temiz olarak düşünülen ortamlarda dahi sayısız mite bulunduğu bilinmelidir. Sadece 1 metrekarelik alanda dahi 20 bine yakın akar bulunabilir. Özellikle hayvan vücuduna yerleşen parazit türler, tehlikeli hastalıkların insandan insana taşınmasına neden olur.
Deriden dökülen hücre kırıntılarıyla beslenen mitelar, dışkılarını yaşadıkları yerlere bırakırlar. Kuruyan ve solunum yoluyla cilde nüfuz eden dışkı kalıntıları özellikle alerjik bünyeye sahip olan çocuk, genç ve yetişkinlerin zor zamanlar geçirmesine neden olur. Artan akar alerjenleri astım ataklarının başlıca sebebi olarak gösterilebilir. Kapalı ortamda geçen sürenin arttığı kış mevsiminde mite nedeniyle yaşanan sağlık sorunlarında artış görülmesi son derece normaldir.
Akarlara Karşı Alınması Gereken Tedbirler Nelerdir?
Özellikle yatak odasının akarlardan arındırılması son derece önemlidir. Bu haşere türü 55 derecenin üzerindeki ısıda 60 dakikadan fazla yaşayamaz. Bu nedenle yatak örtülerinin haftada en az 1 kere 60 derecede yıkanmış ve mutlaka ütülenmiş yeni parçalarla değiştirilmesi tavsiye edilir. Zamanının büyük kısmını yatakta geçiren bebek ve yaşlılar için bu süre daha da kısaltılabilir. Yatak odalarının eşya açısından boş olmasına özen gösterilmeli ve pelüş gibi tüylü ve toz tutan kumaş tercihlerinden kaçınılmalıdır.Bunların dışında eğer 55 derecenin üstünde çamaşırlarınızı yıkama şansınız yoksa ilgin bir yolda işe yarayacaktır.
Çamaşırlarınızı yıkamadan önce plastik çantaya koyup buzdolabında bir veya iki gün boyunca dondurmakta akarları öldürmek için iyi bir yoldur. Daha sonra çamaşırlarınızı çözdürüp alıp yıkabilirsiniz.
Çamaşırlarınızı güneşte kurutmakta akarları ( mite )ları öldürmek için çok iyi bir yoldur. Akarlar güneş ışınlarında ölürler. Akarlardan kurtulmak için mümkün olduğunca uzun süre sıcak bir günde güneşe karşı çamaşırlarınızı kurutun.
Yatağınız ile çarşaflar arasında anti alerjen bir alez kullanmak, yastıklarınız için de ikinci bir yastık kılıfı kullanmak iyi fikirdir.
Akarlar sizden düşen deri parçaları ile beslendiklerinden bu bariyerler onları besinsiz bırakacaktır.
Özellikle, akarlar, 21 derecelik oda sıcaklığını ve %50 nemli ortamları çok severler. Bu yüzden sık sık odaları havalandırmanız ve nemi düşürmenizde onlardan kurtulmak için iyi bir yoldur.